<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Natuurbescherming en ‘wat God daarin betekent’ centraal op oecumenische bijeenkomst

Luuk van den Einden 23 augustus 2023
image
Het Natuurtheater van Oisterwijk zal de locatie zijn waar onder meer katholieke en protestantse gelovigen inspiratie kunnen opdoen over omgang met de aarde. Foto: Natuurtheater Oisterwijk

De katholieke en protestantse gemeenschappen van Oisterwijk slaan de handen ineen met het Van Gogh Nationaal Park voor een inspiratiemiddag gestoeld op de ‘klimaatencycliek’ Laudato si’. Daarmee hopen ze mensen te tonen “welke rol God kan spelen in hoe we omgaan met de wereld”.

‘Leve de natuur’, zoals de bijeenkomst gedoopt is, vindt op 3 september op een toepasselijke locatie plaats: in het Oisterwijkse Natuurtheater, omringd door groen. Tijdens de middag, waarop onder meer de Bossche bisschop Gerard de Korte zal spreken, worden aanwezigen uitgenodigd om na te denken over leefbaarheid, zorg voor het klimaat en natuurbescherming.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Het centrale thema van de middag is Laudato si’, de encycliek over zorg voor de schepping die paus Franciscus in 2015 geschreven heeft. Bisschop Gerard de Korte zal daarover spreken; daarnaast zullen ook anderen aan het woord komen over samenleven met de natuur.

‘Voorzichtig met de schepping’

“De bijeenkomst draait om de schepping, waar we voorzichtig mee moeten omgaan en samen rekening mee moeten houden”, vertelt Marijke Blesgraaf, lid van de werkgroep achter het initiatief. Volgens haar zullen verschillende ‘groene’ kwesties aan bod komen, waarbij ingezoomd wordt op “welke rol God kan spelen in hoe we omgaan met de wereld”.

“Het is echt als een inspiratiemiddag bedoeld”, vervolgt ze. “We hopen mensen te bereiken en bewustwording te kweken.”

Jongeren

‘Leve de natuur’ is tot stand gekomen door samenwerking tussen de Oisterwijkse Sint-Jozefparochie, de protestantse gemeenschap van de plaats en het Van Gogh Nationaal Park, een samenwerkingsverband tussen overheden, organisaties en bedrijven in de regio. De grondlegger van het initiatief is Jan Baan, voormalig directeur van natuurbeschermingsorganisatie Brabants Landschap.

Toen hij voorzitter van de protestantse kerkgemeenschap in Oisterwijk werd, weet Blesgraaf, zag Baan veel grijze hoofden om zich heen en ging hij zich afvragen hoe de toekomst eruit zal zien. “Hij vroeg zich af hoe de jeugd bewust gemaakt kan worden van de wereld waarin ze leven en hoe je ze kunt laten inzien wat God daarin betekent en hoe Hij daarbij kan helpen.”

“Daarom draait de middag zeker ook om jongeren wijzen op de rol van God in onze omgang met de wereld”, legt ze uit.

Eerste keer

Dit zal de eerste keer zijn dat de inspiratiemiddag plaatsvindt, maar eigenlijk zou die vorig jaar mei al plaats hebben moeten vinden. “Toen kon bisschop De Korte echter niet, omdat hij naar Rome moest voor de heiligverklaring van Titus Brandsma”, zegt Blesgraaf.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Ondanks die late start hoopt ze dat de bijeenkomst op 3 september de eerste in een reeks van vele wordt: “We willen hier niet iets eenmaligs van maken.”

Zie de website van de Sint-Jozefparochie voor meer informatie.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.