<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Oud-voorzitter Passiespelen krijgt pauselijke onderscheiding

KN Redactie 16 augustus 2021
image
Jos Spee, deken van Venlo, speldt Wim Beurskens het kruis op van de Silvesterorde. Foto: Lé Giesen - Bisdom Roermond

Oud-voorzitter Wim Beurskens van de Passiespelen in Tegelen heeft zondag 15 augustus een hoge pauselijke onderscheiding gekregen. Dat meldt het bisdom Roermond.

Beurskens is benoemd tot ridder in de orde van Sint Silvester. Dit gebeurde aan het einde van de openluchtmis bij gelegenheid van het hoogfeest van Maria Tenhemelopneming in openluchttheater de Doolhof. De onderscheiding werd hem namens de nog altijd zieke bisschop Harrie Smeets uitgereikt door deken Jos Spee van Venlo.

Huisarts en theoloog

De 68-jarige Beurskens was huisarts in Tegelen tussen 1980 en 2015, en studeerde in 1998 cum laude af in de theologie in Nijmegen, met een scriptie over het katholieke standpunt over euthanasie. Ook is hij al vele jaren actief in het parochiebestuur in Swalmen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De pauselijke onderscheiding kreeg hij met name voor zijn jarenlange inzet voor de Passiespelen, de grootschalige theaterproductie over het lijden en sterven van Christus, die (in principe) elke vijf jaar wordt georganiseerd in het openluchttheater in het Noord-Limburgse Tegelen, bij Venlo.

Beurskens was 36 jaar lid van het dagelijks bestuur van de Passiespelen, waarvan 33 jaar als voorzitter.

Zeldzame onderscheiding

De ridderorde van Sint Silvester is een van de hogere pauselijke onderscheidingen, die slechts zelden wordt uitgereikt. De orde werd in 1841 ingesteld door paus Gregorius XVI, en is vernoemd naar de 4e-eeuwse heilige paus Silvester I, die keizer Constantijn de Grote gedoopt zou hebben. De orde wordt verleend aan mensen die zich op het vlak van kerk en samenleving bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.