<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Pastoor aangevallen tijdens uitvaart in Volendamse kerk: man aangehouden

Emma Koevoets 1 februari 2024
image
De Volendamse Sint-Vincentiuskerk Foto: Wikimedia Commons

De recent aangestelde pastoor van de Sint-Vincentiuskerk in Volendam werd woensdagmiddag vlak voor een uitvaart onverwachts door een man aangevallen.

De Belgische Dominiek Deraeve, die aanstaande zaterdag officieel geïnstalleerd wordt, was bezig met de laatste voorbereidingen voor de uitvaartmis toen hij plotseling achter het altaar werd belaagd door een bezoeker, zo meldt de lokale nieuwssite Nieuw-Volendam.

Verschillende standpunten

De politie heeft de verdachte aangehouden. Ondanks het incident besloot Deraeve de uitvaartmis voort te zetten. “Deze familie was enorm bedroefd om het heengaan van de echtgenoot, vader en bappie. Je kunt die mensen toch niet in de steek laten?”

Achteraf bleek dat de verdachte eerder op zaterdag contact had opgenomen met de pastorie. Deraeve had een gesprek met de man waarin zij over een aantal zaken van mening verschilden. “Hij had aan de telefoon een verhaal en ik merkte dat we verschillende standpunten hadden. Op een gegeven moment zei ik wel vriendelijk dat het beter was het gesprek af te ronden.”

Hard geslagen

Op woensdagmiddag vond de begrafenis van een parochiaan plaats. Terwijl de kist en de nabestaanden zich nog dicht bij de ingang van de kerk bevonden, hadden anderen al plaatsgenomen op de banken. Toen Deraeve vanuit de sacristie naar voren liep, zag hij een man achter het altaar. Hij sprak hem aan, maar kreeg geen reactie.

In een poging om zijn aandacht te trekken, legde de pastoor zijn hand op de schouder van de man. Op dat moment zwaaide de man plotseling met volle kracht zijn arm in de richting van de nek van Deraeve. De pastoor werd hard geraakt en viel op de grond.

Aangifte tegen verdachte

Op beelden die rondgaan op sociale media is te zien dat direct na het incident mensen uit de kerkbanken snelden om de belager te overmeesteren. Volgens verschillende getuigen betreft het een man uit Volendam.

“In mijn zes jaar in Amsterdam heb ik zoiets nog nooit meegemaakt. En nu ben ik hier pas twee maanden en dan gebeurt dit”
- Pastoor Dominiek Deraeve

De man riep iets waaruit Deraeve kon opmaken dat hij degene was die zaterdag had gebeld. De politie arriveerde snel en nam de man mee naar het bureau, waarna de pastoor besloot alsnog door te gaan met de uitvaart.

Deraeve benadrukte dat hij de aanval niet persoonlijk opvatte, maar wel als een aanval op zijn functie. Hij zal daarom aangifte doen wegens verstoring van de eredienst.

‘Iedereen is welkom’

Na het incident ontving de Belgische pastoor veel steunbetuigingen. Ook kreeg hij bezoek van een bekende uit de Amsterdamse kerk waar Deraeve eerder aan verbonden was.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

“In mijn zes jaar in Amsterdam heb ik zoiets nog nooit meegemaakt. En nu ben ik hier pas twee maanden en dan gebeurt dit”, sprak de pastoor met een glimlach. “Als de mensen me willen spreken, kunnen ze zaterdag naar de installatie komen. Iedereen is welkom”, voegde hij knipogend toe.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.