<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Soy Kroon is jongste ‘Passion-Jezus’ ooit

KN Redactie 16 februari 2022
image
Musical- en televisieacteur Soy Kroon is met zijn 26 jaar de jongste vertolker van Jezus in The Passion tot nu toe. Foto: The Passion - KRO-NCRV

Met zijn 26 jaar is acteur Soy Kroon de jongste vertolker van Jezus bij The Passion tot nu toe. De keuze voor een jonge Jezus is een signaal naar jongeren, die het tijdens de pandemie niet makkelijk hebben gehad.

De uit Eindhoven afkomstige Kroon, die bij het publiek bekend is uit Goede tijden, slechte tijden en ook verschillende rollen in musicals (onder andere Kruimeltje en Oorlogswinter) op zijn naam heeft staan, mag een nieuw hoogtepunt aan zijn palmares toevoegen.

Hij mag namelijk Jezus vertolken in de aankomende editie van het muzikale paasevenement The Passion en is daarmee de jongste acteur die deze rol tot nu toe gekregen heeft.

Signaal naar jongeren

Volgens Kroon is de keuze voor hem als Jezus een bewuste keuze van de KRO-NCRV, de organisator van The Passion. “Met het thema en mijn rol als Jezus wil KRO-NCRV vooral ook een signaal afgeven naar de jongeren, voor wie de afgelopen twee jaar natuurlijk niet makkelijk waren”, vertelt hij in een interview met Algemeen Dagblad. “Zo van: uiteindelijk komt alles goed. Ik wil een jonge, brutale versie van Jezus neerzetten.”

Kroon is al veel langer betrokken bij The Passion. In de editie van 2020, die door de uitbraak van het coronavirus geannuleerd werd, zou hij Judas vertolken. In 2021 verscheen hij in The Passion in de rol van politieagent.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Presentator Dennis Weening speelt Judas in deze editie. Actrice en zangeres Noortje Herlaar vertolkt Maria, terwijl de rol van Pontius Pilatus naar acteur Sabri Saad El Hamus is gegaan. De acteur die Petrus gaat spelen en wie als verteller zal optreden, is nog niet onthuld.

Geen publiek

The Passion wordt ieder jaar in een andere stad opgevoerd. Dit jaar is Doetinchem aan de beurt, maar de straten van de Gelderse stad zullen leeg blijven: er kan namelijk geen publiek aanwezig zijn bij deze editie. Volgens de KRO-NCRV is het ondanks de aangekondigde coronaversoepelingen niet haalbaar om alsnog toeschouwers toe te laten.

De voorbereidingen daarvoor hadden namelijk maanden geleden al getroffen moeten worden, laat een woordvoerder weten. Zo had de organisatie bijvoorbeeld extra treinen van en naar Doetinchem moeten aanvragen bij de NS; daarvoor is het nu te laat. Normaal gesproken komen er duizenden toeschouwers op de opvoering af.

De live-uitzending van The Passion trekt jaarlijks tussen de twee en vier miljoen kijkers. Het evenement wordt op 14 april uitgezonden op NPO 1.

Bronnen: Nederlands Dagblad, Algemeen Dagblad, KRO-NCRV

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.