fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Lokaal

Trappistenkaas in de uitverkoop: Mag het een onsje meer zijn?

Selinde van Dijk-Kroesbergen 24 juni 2021
image
Pater Isaac in de kaaskelder van Abdij Koningshoeven. Foto: Maakt mij blij

Na de succesvolle actie om de zusters uit het Brabantse Oosterhout van 20.000 flessen wijn af te helpen, is er vandaag een actie gestart om de paters van de Abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot van hun kaasoverschot te verlossen.

Het Brabantse platform Maakt Mij Blij gaf vandaag in het trappistenklooster het startschot van hun actie in aanwezigheid van lokale en nationale media. Thibaud van der Steen van Maakt Mij Blij was aangenaam verrast. “Pater Isaac en ik waren onder de indruk van alle media-aandacht. We zijn er heel blij mee. Want, hoe meer aandacht, hoe meer kilo’s kaas we verkopen. De eerste tweehonderd bestellingen zijn al binnen.”

Kaas op de plank

Er ligt nog 15.000 kilo kaas op de planken in de kelder van de trappisten. Vanwege de lockdown kon de kaas niet verkocht worden via de kloosterwinkel. Het proeflokaal zat ook dicht, dus als hapje bij een glas bier werd de kaas niet besteld.

Via het platform kunnen nu de trappisten- en bierkazen gekocht worden. Per stuk, maar ook combinaties met La Trappe bieren, kaaskoekjes en honing zijn mogelijk. De bestelling kan worden opgehaald op zaterdag 10 juli, maar ook per post bezorgd worden.

Jarenlange kaasproductie

De Brabantse monniken produceren al jarenlang 400 kilo kaas per dag. De biologische kaas wordt gemaakt van geiten- en koemelk. “De monniken hadden niet gedacht dat de lockdown zo lang zou duren. Daarom zijn ze doorgegaan met de kaasproductie”, legt Van der Steen uit.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een tijdje geleden vond pater Isaac de voorraad te groot worden. Hij wilde van de voorraad af. Niet omdat ze over de datum waren. “Afhankelijk van de kaassoort kunnen de kazen nu nog zes maanden tot drie jaar bewaard worden. Maar pater Isaac vond dat er nu wel iets moest gebeuren”, vertelt Van der Steen.

‘Helemaal fan’

De pater wist zich de verkoopactie van de 20.000 flessen kloosterwijn te herinneren en nam contact met de zusters van priorij Sint-Catharinadal op. De norbertinessen zeiden “helemaal fan te zijn van Maakt mij blij”. De voorraad kloosterwijn was namelijk in vier dagen verkocht. “Pater Isaac nam direct contact met ons op en het was meteen geregeld.”

Dagelijkse boterham

De kaas gebruiken de trappisten niet voor hun “eigen dagelijkse boterham”, vertelt pater Isaac in een filmpje. De opbrengst ervan gaat naar sociale projecten in Afrika die de monniken steunen. Dit keer wordt de opbrengst gebruikt voor het opzetten van een school in Oeganda.

Van der Steen: “Ik hoop dan ook dat veel mensen deze reddingsactie zullen steunen, want zeg nou zelf: Deze kazen smaken toch naar meer?”

‘Fout qua kleur, goed van smaak’

Ook al is het einde van de coronacrisis misschien wel in zicht, Maakt mij blij blijft bestaan, zegt de initiatiefnemer enthousiast. “We gaan ons in de toekomst waarschijnlijk meer richten op groente en fruit waarvan het uiterlijk niet voldoet aan de eisen van supermarkten, maar waarvan de smaak nog goed is. Het is toch zonde om iets weg te gooien wat fout is qua kleur, maar goed van smaak?”

https://www.kn.nl/donaties/