fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Mexico: catechist vermoord

KN Redactie 21 juni 2019
image
Leden van de Mexicaanse Nationale Garde houden de wacht in de deelstaat Chiapas. Foto: CNS Photo - Isabel Mateos, Reuters

In de Mexicaanse staat Chiapas is op 15 juni een catechist doodgeschoten in een kapel. Het is het zoveelste voorbeeld van geweld in Mexico dat de katholieke Kerk raakt.

De aanval vond plaats in Acacoyagua, ongeveer 120 kilometer van de grens met Guatemala. Daar volgden dertig catechisten een training in de Onbevlekte Ontvangeniskapel, zei bisschop Jaime Calderon van Tapachula.

Daders voortvluchtig

Twee jongemannen kwamen de kapel binnen en opende het vuur op de catechisten. Margeli Lang Antonio, die hen les gaf, werd verschillende malen geraakt en overleed ter plaatse. Volgens bisschop Calderon is het motief van de schutters onduidelijk en zijn zij nog voortvluchtig.

Maatschappelijke en morele aftakeling

In zijn persverklaring van 16 juni noemt de bisschop zijn bisdom één van de slachtoffers van het aanhoudende geweld in het land. “De mensen in ons bisdom zullen gewend raken aan deze praktijken, en we zullen onze zorg en afwijzing blijven uitspreken over deze tekenen van maatschappelijke en morele aftakeling.”

Wetteloosheid neemt toe

Mexico kende de afgelopen dertien jaar toenemend geweld door drugskartels en andere vormen van georganiseerde misdaad. Terwijl het land dreigt in te storten, nemen de criminaliteit en de wetteloosheid toe.

Priesters vermoord

Het aantal moorden steeg in 2018 naar recordhoogte en 2019 lijkt nog geen daling te brengen in de cijfers. Bij het geweld wordt de katholieke Kerk niet gespaard. Veel parochies zijn al aangevallen en veel priesters werden vermoord.