fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Mgr. Kasteel viert zestigjarig priesterjubileum in Nederland

KN Redactie 28 juni 2019
image
Mgr. Karel Kasteel is zestig jaar priester. Foto: Ramon Mangold

Mgr. Karel Kasteel (85) is de bekendste en tot voor kort ook hoogste Nederlander in het Vaticaan. Hij viert zaterdag in Oudenbosch zijn zestigjarig priesterjubileum.

Kasteel blikt deze week in Katholiek Nieuwsblad met Romecorrespondente Marta Petrosillo terug op zijn lange priesterleven.

Niet zo enthousiast om naar Rome te gaan

Dat speelde zich vrijwel volledig in Rome af. Al was hij zelf in 1956 “helemaal niet zo enthousiast” over het idee naar de Eeuwige Stad te gaan. “Destijds woonde mijn familie in Zuid-Amerika en ik had de grote wens om in dat continent Christus te verkondigen en de Kerk te helpen.”

Diplomatenopleiding

Hij rondde de diplomatenopleiding van de Heilige Stoel af en vervulde in de Romeinse curie onder meer functies bij de pauselijke aalmoezenier, de Congregatie voor de Evangelisatie voor de Volken en Cor Unum, het pauselijk departement voor ontwikkelingsorganisaties. “In die vijftien jaar daar heb ik werkelijk begrepen wat en hoe groot de kerkelijke liefdadigheid is.”

Zeven pausen, drie curiehervormingen

In al die jaren maakte hij zeven pausen mee. Na het overlijden van Johannes Paulus II was het Kasteels taak diens werkkamer te ontruimen. “Ik vond er niets. Hij bad vijf keer per dag, maar aan zichzelf dacht hij nog geen minuut per dag.”

De huidige hervorming van de Romeinse curie is de derde die hij meemaakt, na die onder paus Paulus VI (1967) en paus Johannes Paulus II (1984). “Dit keer heeft de paus de hervorming laten uitwerken door mensen buiten de curie zelf. We zullen zien of zij het er beter vanaf brengen.”

De zielen redden

Over zijn zestigjarig priesterschap voelt hij enkel dankbaarheid, zegt Kasteel. “Ik heb er nooit verwachtingen van gehad. Ik wist alleen dat ik de zielen moest helpen redden met behulp van God, dat ik een klein potloodje in Gods handen moest zijn, zoals de heilige Teresa van Calcutta het uitdrukte.”

Ook op zijn 85e vervult Kasteel nog altijd een aantal functies in Rome. Zo is hij onder meer pauselijk commissaris van het tribunaal van de Romeinse Rota, de hoogste rechtbank in het Vaticaan.

Mgr. Kasteel viert zijn zestigjarig priesterjubileum zaterdag in Nederland, met een Mis in de basiliek van Oudenbosch (Markt 57). Aanvang 14.00 uur.

Lees het hele interview met mgr. Kasteel in KN van deze week.