<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Aartsbisdom Keulen houdt boeteviering voor misbruikcrisis

KNA 4 november 2021
image
Bisschop Rolf Steinhäuser zal de boeteviering voor de misbruikcrisis celebreren. Foto: CNS photo - Harald Oppitz, KNA

Het aartsbisdom Keulen wil in een boeteviering vergeving vragen voor de crisis rondom seksueel misbruik. Onder misbruikslachtoffers is er zowel waardering voor als kritiek op de viering.

Hulpbisschop Rolf Steinhäuser zal celebrant zijn tijdens de viering die op 18 november zal plaatsvinden in de Dom van Keulen. In deze Mis zal om vergeving gevraagd worden voor de misstanden rondom seksueel misbruik binnen het aartsbisdom. De Keulse adviesraad voor misbruikslachtoffers is voorstander van het voorstel.

Niets gevraagd

Desondanks klinkt er ook kritiek op de boeteviering. Patrick Bauer en Karl Haucke, voormalige woordvoerders van de slachtofferadviesraad, voelen zich gepasseerd omdat ze niet zijn meegenomen in de voorbereiding van de viering. Wel zijn beide mannen uitgenodigd.

“Ons is vooraf niets gevraagd”, laat Bauer weten aan de Duitse nieuwszender WDR. Hij vraagt zich ook af of de priesters waarvan bekend is dat ze zich schuldig hebben gemaakt aan misbruik bij de viering aanwezig zullen zijn. “Zij zouden tenslotte boete moeten doen.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ook heeft Bauer kritiek op de keuze van bisschop Steinhäuser als celebrant. Steinhäuser heeft als bisschop nog geen fouten heeft gemaakt in de afhandeling van de misbruikzaken. Hij is momenteel interim-bestuurder van het aartsbisdom omdat kardinaal Woelki tot maart met sabbatical is.

De Diocesane Raad, het hoogste lekenorgaan van het aartsbisdom, doet al langer de oproep om een boeteviering te houden, met goedkeuring van de slachtofferadviesraad. Maar toen kardinaal Woelki een jaar geleden weigerde een juridisch rapport over seksueel geweld te publiceren, stapten vijf slachtoffers uit de adviesraad, waaronder Bauer en Haucke.

Gehoor geven

Volgens het aartsbisdom is de huidige bezetting van de slachtofferraad geraadpleegd over de viering. Het bisdom geeft aan dat niet alleen slachtoffers gevraagd hebben om liturgische aandacht voor misbruik in de vorm van een Mis. “Het is voor ons erg belangrijk om gehoor te geven aan zulke vragen. Op deze manier is de boeteviering een aanbod waarvan iedereen vrij is om het aan te nemen.”

Peter Bringmann-Henselder, huidig woordvoerder van de slachtofferadviesraad, verwerpt ook de kritiek. Volgens hem staat het voor iedereen vrij om al dan niet naar de Dom te komen. “Maar wie eist dat de Kerk meer doet, moet haar ook dingen laten doen zoals een viering houden”, zegt Bringmann-Henselder. De slachtoffers hebben volgens hem ook bijgedragen aan de vormgeving van deze Mis.

Overschrijding van grenzen

Volgens Matthias Katsch, woordvoerder van de landelijke slachtoffervereniging Eckiger Tisch, voelt deze viering voor veel slachtoffers als een nieuwe overschrijding van grenzen door een machtig instituut. “In plaats van de slachtoffers ruimte te geven en naar hun wensen te luisteren, moeten ze een kerkelijk gebeuren met hun aanwezigheid ondersteunen zodat de Kerk haar houding en structuur kan verbeteren”, zegt hij.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

In 2010 werd er voor het eerst een boeteviering gehouden in Duitsland. Bisschop Franz-Josef Bode van het bisdom Osnabrück vroeg toen symbolisch om vergeving voor de zaken van seksueel misbruik in zijn bisdom. In 2019 werd de Vaticaanse misbruiktop afgesloten met zo’n Mis, die werd bijgewoond door de paus, verschillende bisschoppen en de hoofden van diverse religieuze ordes.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.