<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Australische Kerk belooft medewerking aan onderzoek na arrestatie oud-bisschop voor verkrachting

Luuk van den Einden 22 februari 2024
image
Aartsbisschop Timothy Costelloe heeft laten weten dat de Australische Kerk volledig meewerkt binnen het onderzoek naar de van misbruik beschuldigde emeritus-bisschop Christopher Saunders. Foto: CNS - Justin McLellan

De Australische emeritus-bisschop Christopher Saunders is aangeklaagd voor negentien zedendelicten, waaronder twee verkrachtingen. De Australische Kerk heeft aangegeven volledig mee te werken binnen het onderzoek.

Saunders (74) werd gisteren opgepakt en aangeklaagd voor negentien strafbare feiten. Eerder vandaag is hij op borgtocht vrijgelaten; zijn woonplaats Broome mag hij niet verlaten. Zijn rechtszaak begint in juni.

Geen reactie

De voormalige bisschop van Broome wordt verdacht van twee gevallen van “seksuele penetratie zonder toestemming”, veertien gevallen van het ontuchtig aanraken van minderjarigen en drie gevallen van het “onbetamelijk behandelen” van een minderjarige tussen de zestien en achttien jaar.

Saunders heeft nog niet op de beschuldigingen gereageerd, maar de Australische omroep ABC meldt dat zijn advocaat heeft laten doorschemeren dat Saunders geen schuld zal bekennen.

Kerk werkt mee

De Australische Kerk heeft laten weten volledig aan het onderzoek mee te willen werken. “De beschuldigingen tegen de voormalige bisschop van Broome zijn zeer ernstig en verontrustend, vooral voor degenen die deze beschuldigingen uiten”, heeft aartsbisschop Timothy Costelloe, voorzitter van de bisschoppenconferentie, laten weten.

“Het is goed en gepast, en zelfs noodzakelijk, dat al dit soort beschuldigingen grondig worden onderzocht”, vervolgt hij. “De Kerk zal volledig blijven meewerken met de politie en alles in het werk stellen om te voorkomen dat er acties worden ondernomen die de integriteit en autonomie van het politieonderzoek in gevaar brengen.”

Vaticaans onderzoek

De oudste beschuldigingen gaan om voorvallen die in 1976 gebeurd zouden zijn, het jaar waarin Saunders priester werd. Vanaf 1995 was hij bisschop van Broome, een uitgestrekt bisdom in het bijna onbewoonde West-Australië.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

In 2020 begon het Vaticaan een onderzoek naar de financiële toestand in het bisdom Broome en naar de manier waarop misbruikbeschuldigingen daar werden afgehandeld. Rond die tijd klonken ook de eerste aantijgingen van misbruik tegen Saunders, maar dat leidde destijds niet tot een officiële aanklacht.

Saunders diende in 2020 zijn ontslag in als bisschop vanwege het Vaticaanse onderzoek, nog voordat dat was afgesloten. Paus Franciscus accepteerde dat ontslagverzoek in 2021.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.