Een rechtbank in Beieren heeft geoordeeld dat het aartsbisdom München en Freising aansprakelijk is in een zaak die is aangespannen door een misbruikslachtoffer. Zijn claim tegen de erfgenamen van de overleden paus Benedictus XVI werd niet behandeld, omdat nog altijd niemand diens erfenis heeft aanvaard.
Het bisdom is volgens de rechter verantwoordelijk voor de schade door “onweersproken misbruik” dat in de zomer van 1995 of ’96 door priester Peter H. werd gepleegd, meldt persbureau KNA.
Het nu 39-jarige slachtoffer heeft een schadevergoeding van 300.000 euro van het aartsbisdom geëist. Volgens de man heeft hij psychische schade overgehouden aan het eenmalig misbruik en heeft die schade tot een alcohol- en drugsverslaving geleid.
De advocaat van het aartsbisdom zei op basis van wat nu bekend is, nog niet te kunnen zeggen hoe hoog het bedrag van de schadevergoeding zou moeten zijn. “Daarvoor hebben we een beoordeling van de rechtbank nodig”, zei hij tegen KNA.
De man liet zijn claim tegen de nu 95-jarige emeritus-aartsbisschop van München en Freising, kardinaal Wetter, kort voor de behandeling vallen.
Wel eiste hij 50.000 euro van de erfgenamen van de overleden paus Benedictus XVI, die van 1977 tot 1982 aartsbisschop van München en Freising was. Die claim werd niet behandeld: tot nog toe heeft geen van diens erfgenamen de erfenis aanvaard en is er juridisch gezien dus niemand die terecht kan staan.
In maart van dit jaar maakte de privésecretaris van Benedictus – mgr. Georg Gänswein – bekend dat hij vijf erfgenamen had gevonden en aangeschreven. Het zou om hoogbejaarde neven en nichten gaan. Het was onduidelijk hoeveel er te erven viel. Ook liet Gänswein weten dat de royalty’s voor de boeken die Benedictus schreef evenals diens persoonlijke spullen geen deel zullen uitmaken van het pakket.
Wat de erfgenamen er volgens het Duitse recht bij aanvaarding van de erfenis wel bij krijgen, is de verplichting om bij de rechtbank verantwoording af te leggen in plaats van de overleden Benedictus. En hier zit de crux. Als de eiser gelijk krijgt, kunnen ook de erfgenamen worden vervolgd.
Het Beierse nieuwsmedium BR24 meldde begin juni al dat één van de vijf daarom afziet van de erfenis uit vrees voor alle kosten die er nog bijkomen, zoals een advocaat en erfbelasting.
De rechtbank stelde volgens BR24 voor de zitting al dat wanneer iedereen de erfenis weigert, dit deel van het proces niet kan doorgaan.
Andreas Schulz – de advocaat van de eiser – meent volgens BR24 daarentegen dat de erfenis en de rechtszaak overgaan op het Vaticaan, indien de erfgenamen de erfenis weigeren.