fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Celstraf en tbs voor herhaaldelijk van misbruik beschuldigde ex-pater Luk D.

Selinde van Dijk-Kroesbergen 14 juni 2023
image
De voormalige pater Luk D. is door de rechtbank in Leuven veroordeeld tot tien maanden cel en tbs voor de verkrachting van een minderjarige en diverse andere feiten. Foto: CNS - screenshot CNN.com

Voor verkrachting op een Belgisch internaat, pornobezit en schending van zijn voorwaarden heeft de rechtbank in Leuven gisteren voormalig pater Luk D. veroordeeld tot 30 maanden gevangenisstraf, waarvan 20 maanden voorwaardelijk. De verkrachting van een minderjarige in de Centraal-Afrikaanse Republiek is volgens de rechtbank echter niet bewezen.

Naast gevangenisstraf krijgt D. vijftien jaar tbs en een verbod om de komende tien jaar met minderjarigen contact te hebben.

Schending voorwaarden

In 2012 kreeg D. al 18 maanden voorwaardelijk voor seksueel misbruik van twee Belgische jongens. Hij werkte destijds als onderwijzer op een internaat in Gent. Daarbij kreeg hij een contactverbod van tien jaar met minderjarigen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Dit verbod overtrad de pater toen hij op missie naar de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) ging. D. zou er een administratieve functie krijgen bij de katholieke hulporganisatie Caritas. Hij werd er echter coördinator van een vluchtelingenkamp met 6000 kwetsbare kinderen en volwassenen. Zijn woning stond pal naast een school met zo’n 1.500 kinderen.

Hiermee schond hij de voorwaarden om geen contact met minderjarigen te hebben en dat is strafbaar, zo concludeerde de rechtbank.

Volgens een analyse in Katholiek Nieuwsblad had de pater er nooit naar uitgezonden mogen worden. Zowel zijn congregatie als de Belgische Justitie hadden moeten weten dat het risico te groot was, stelden emeritus-hoogleraar spychologie Manu Keirse en priester Rik Devillé.

Vrijspraak CAR-periode

De zaak werd wereldnieuws toen de Amerikaanse nieuwszender CNN er lucht van kreeg dat de pater in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) opnieuw de fout in ging. CNN maakte er een documentaire over. Hierin beschuldigen verschillende jongeren de pater ervan hen seksueel misbruikt te hebben.

https://www.kn.nl/donaties/

Gisteren stond D. terecht voor een verkrachting van een minderjarige in zijn CAR-periode. De rechter sprak hem echter vrij in deze specifieke zaak. “Het is niet aangetoond dat hij op dat moment verbleef waar de feiten plaatsvonden”, zei de rechter.

Schuldig

Hij werd wel schuldig bevonden van het aanranden van een andere minderjarige jongen op een internaat in Sint-Pieters-Woluwe en van verkrachting van een minderjarige jongen op een ander internaat. Deze twee feiten dateren al van voor zijn veroordeling in 2012 en kwamen tijdens het strafonderzoek aan het licht.