fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Franse ex-aartsbisschop doneert opbrengsten boek aan misbruikslachtoffers

Jonathan Luxmoore - OSV News 12 oktober 2020
image
Kardinaal Philippe Barbarin houdt vol onschuldig te zijn aan verdoezeling misbruik, maar maakte wel "inschattingsfouten". Foto: CNS photo - Robert Pratta, Reuters

De Franse kardinaal Philippe Barbarin heeft een boek uitgebracht waarin hij zijn eigen kijk geeft op de beschuldiging – en vrijspraak – van het verdoezelen van misbruik. De royalty’s van het boek gaan naar misbruikslachtoffers.

In een interview met de Franse radiozender RTL vertelde kardinaal Barbarin dat het aartsbisdom Lyon het geld zal verdelen. “Ik profiteer er persoonlijk niet van en ik doe graag alles wat de slachtoffers helpt”, aldus de voormalige aartsbisschop.

Teruggetrokken leven

Zijn boek, En mon âme et conscience (‘In mijn geest en geweten’), beschrijft de gebeurtenissen die leidden tot zijn aftreden in maart, zes weken nadat zijn voorwaardelijke straf in hoger beroep was ingetrokken. Het Franstalige boek werd op 1 oktober gepubliceerd.

“Dit was een enorm schandaal en diepgaand verraad, het was legitiem dat ik daardoor uit mijn functies werd ontslagen”
- Kardinaal Barbarin

Barbarin zegt dat hij sinds juli een “discreet leven” leidt als kapelaan in het klooster van de Kleine Zusters van de Armen in Saint-Pern in Bretagne. Hij geeft ook les aan het aartsbisdomseminarie van Rennes.

Geen schuld, wel fouten

“Ik was niet schuldig aan datgene waarvoor ik beschuldigd werd, maar dit betekent niet dat ik geen fouten heb gemaakt”, aldus kardinaal Barbarin in het radio-interview.

“Mijn aartsbisdom Lyon doet al veel om de slachtoffers te vergoeden, in overeenstemming met de instructies van de paus. Als het de opbrengsten van mijn boek hiervoor gebruikt, zal dat heel goed zijn”, zei hij. Volgens RTL bevestigt het aartsbisdom dat de royalty’s naar de slachtoffers gaan.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Ontslag ondanks vrijspraak

De kardinaal kreeg in maart 2019 een voorwaardelijke gevangenisstraf wegens het niet melden van beschuldigingen tegen Bernard Preynat. De voormalige priester, inmiddels gelaïciseerd, kreeg een gevangenisstraf vanwege het seksueel misbruiken van meerdere jongens tussen 1971 en 1991. Ten tijde van het misbruik was kardinaal Barbarin niet het hoofd van het aartsbisdom Lyon, maar hij liet Preynat in zijn functie in de parochie tot 2015 .

Hoewel het vonnis van kardinaal Barbarin op 30 januari werd vernietigd door het hof van beroep in Lyon, accepteerde paus Franciscus het ontslag van de kardinaal als aartsbisschop op 6 maart.

‘Geestelijk in de vernieling’

In zijn 300 pagina’s tellende boek houdt kardinaal Barbarin vol dat hij nooit heeft geprobeerd “feiten over pedofilie te verbergen of de gerechtigheid te belemmeren”.

“Ik begrijp dat mensen de gedachte niet kunnen verdragen dat pedofiele priesters het lichaam van Christus in hun handen houden na wat ze hebben gedaan”
- Kardinaal Barbarin

Hij geeft echter toe inschattingsfouten te hebben gemaakt, en zei dat zijn naam “een symbool van pedofilie werd” en dat hij werd “vertrapt in de goot”, waardoor hij “geestelijk in de vernieling raakte”. Hij zegt dat hij nog steeds wordt geconfronteerd met persoonlijke aanvallen wanneer hij met het openbaar vervoer reist.

Begrip

“Ik begrijp dat mensen de gedachte niet kunnen verdragen dat pedofiele priesters het lichaam van Christus in hun handen houden na wat ze hebben gedaan”, zo schrijft de kardinaal.

“Als ik nog steeds verwijten krijg, en als sommige mensen, ondanks mijn vrijspraak, doorgaan met het door elkaar halen van de dingen en weigeren de feiten te erkennen, is dit geen probleem. Het overkwam Jezus en veel discipelen na hem.”

Zondebok

In het RTL-interview zei kardinaal Barbarin dat hij zich volledig bewust is van de “ongelooflijke schade” die werd aangericht door kerkelijke misbruikplegers.

“In al het tumult waren de zaken tegen mij gekeerd, aangezien het symbolisch noodzakelijk was iemand te vinden die de schuld kon dragen”, aldus de kardinaal.

‘Diepgaand verraad’

“Dit was een enorm schandaal, een diepgaand verraad dat kinderen, gezinnen, de Kerk en alles treft. Iemand moest betalen, en het was legitiem dat ik daardoor uit mijn functies werd ontslagen.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Onderzoek

De Franse bisschoppenconferentie heeft een onafhankelijke commissie opgericht om misbruik in de katholieke Kerk te onderzoeken. Tot 31 oktober zal die commissie verslagen en getuigenissen verzamelen, en in het najaar van 2021 een rapport publiceren.

> KN Dossier seksueel misbruik in de Kerk: www.kn.nl/misbruik