fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Nieuwe misbruikbeschuldiging tegen ex-kardinaal McCarrick

KN Redactie 24 juli 2020
image
Theodore McCarrick Foto: CNS Photo - Bob Roller

Er is een nieuwe misbruikbeschuldiging ingebracht tegen de Amerikaanse voormalige kardinaal Theodore McCarrick, die in 2019 door het Vaticaan uit het priesterambt werd gezet.

Volgens advocaat Jeff Anderson werd zijn anonieme cliënt van zijn veertiende tot zijn zestiende herhaaldelijk misbruikt door McCarrick. Dit zou zich begin jaren tachtig hebben afgespeeld, toen McCarrick bisschop van Metuchen was.

Ingepalmd voor McCarrick

De jongen, die al sinds zijn elfde door een geestelijke zou zijn misbruikt, zou voor McCarrick zijn ingepalmd door een priester. Ook zeven andere minderjarigen zijn “door anderen voor McCarrick geworven”, aldus Anderson. Volgens de advocaat pleegde McCarrick het misbruik in een strandhuis dat met fondsen van het bisdom betaald werd.

Zijn klacht strekt zich ook uit tot het bisdom Metuchen, het aartsbisdom Newark, waar McCarrick later diende, en een inmiddels gesloten katholieke middelbare school.

Uit het priesterambtgezet

De inmiddels negentigjarige McCarrick, die na zijn functie in Newark aartsbisschop van Washington was, trad in 2018 terug als kardinaal.  In februari 2019 zette het Vaticaan hem uit het priesterambt.

Dat gebeurde nadat de Congregatie voor de Geloofsleer hem schuldig bevond aan “verleiden in het sacrament van de biecht” en “zonden tegen het zesde gebod met minderjarigen en volwassenen”, met machtsmisbruik als verzwarende factor.

McCarrick zelf ontkende in september vorig jaar nog schuldig te zijn aan misbruik.

Reacties bisdommen

Het bisdom Metuchen liet weten naast de slachtoffers te willen staan en voor hen te bidden. Ook moedigde het mensen die door geestelijken zijn geschaad aan om naar de politie te stappen.

Het aartsbisdom Newark stelde begin deze week geen commentaar te willen geven op een zaak die onder de rechter is. Ook McCarricks advocaat wilde geen commentaar geven.

Decennialang klachten ingediend

Helemaal onomstreden is Jeff Anderson volgens Catholic News Agency overigens niet. Sommigen zien hem als een groot pleitbezorger van slachtoffers. Anderen verwijten hem vooral zichzelf te promoten en claims groter te maken dan ze zijn om media-aandacht voor zijn zaken te genereren.

De letselschadeadvocaat dient al tientallen jaren misbruikklachten tegen de Kerk in.

Onbewezen claims

In zijn huidige klacht stelt Anderson dat er sprake was van een “voortdurend systeem van pauselijke toestemming voor het ongebreidelde machtsmisbruik door McCarrick en anderen”.

Ook citeert hij onbewezen claims van de omstreden aartsbisschop Viganò over hoe de Heilige Stoel gereageerd zou hebben op McCarrick.

Bronnen: Catholic News Service, Catholic News Agency