<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Pius-broeders onder vuur vanwege misbruik en geweld

KNA 15 januari 2024
image
Seminaristen van de Pius X-broederschap in Econe, Zwitserland, op deze archieffoto uit 2012. Foto: CNS - Paul Haring

In Zwitserland is een journalistiek onderzoek gepubliceerd naar het falen van de Pius X-broederschap in de aanpak van misbruik. Het betreft tientallen gevallen van misbruik en geweld in meerdere landen waar de traditionalistische splintergroepering actief is.

Het Zwitserse dagblad Le Temps beschuldigt de Broederschap van Sint Pius X van ernstige tekortkomingen in de aanpak van misbruik. Na maandenlang onderzoek in verschillende landen zegt de krant talloze gevallen van fysiek, seksueel en psychologisch misbruik binnen de gelederen van de broederschap te hebben verzameld. In een artikel dat afgelopen weekend werd gepubliceerd, wordt melding gemaakt van ongeveer zestig “problematische priesters”.

Lakse behandeling

Le Temps stelt dat de behandeling van de beschuldigden door de oversten over het algemeen laks is. Opgelegde sancties zijn nauwelijks uitvoerbaar. Rapporten aan justitie worden te laat of helemaal niet ingediend. De analyse is gebaseerd op documenten met betrekking tot afgeronde rechtszaken, interne documenten en verschillende getuigenverklaringen. De beschuldigingen hebben betrekking op bijna de gehele periode sinds de oprichting van de broederschap in 1970.

In één geval leidde het onderzoek tot concrete stappen. In het Zwitserse kanton Wallis kondigden de bevoegde autoriteiten een onderzoek aan naar de basisschool van de Pius-broeders in Econe. Een oud-leerling vertelde Le Temps dat hij daar in de jaren tachtig het slachtoffer was geworden van geweld door een geestelijke. De nu 41-jarige vertelde dat hij voor de ogen van zijn klasgenoten met stokken werd geslagen met zijn broek naar beneden toen hij nog geen acht jaar oud was.

‘Geen doofpot’

Tegenover de krant benadrukte de Sociëteit van Sint Pius X dat ze elke melding van misbruik onderzoekt. Er wordt niets in de doofpot gestopt. “Integendeel, we moedigen iedereen aan om de gerechtelijke autoriteiten en ons te informeren over gevallen waarvan ze op de hoogte zijn. De gemeenschap werkt samen met de staatsautoriteiten.”

Breuk met Rome

De Priesterbroederschap van Sint Pius X werd in 1970 opgericht door de Franse aartsbisschop Marcel Lefebvre (1905-1991). De broederschap verwerpt de hervormingen van het Tweede Vaticaans Concilie, die in hun ogen een breuk met de traditie vormen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Aanvankelijk erkend door de Kerk, trok Rome in 1975 de kerkelijke erkenning van de groep in. Na ongeoorloofde wijdingen tot priester werd Lefebvre in 1976 verboden zijn bisschopsambt uit te oefenen. In 1988 wijdde hij echter vier priesters van zijn broederschap zonder pauselijke toestemming tot bisschop, waarna ze alle vijf werden geëxcommuniceerd. Hoewel paus Benedictus XVI deze excommunicatie in 2009 ophief, is er nog altijd geen theologische overeenstemming bereikt.

Meer dan zestig landen

Volgens eigen zeggen heeft de broederschap nu afdelingen in meer dan zestig landen. Er zijn momenteel ongeveer 700 priesters werkzaam op verschillende gebieden – waaronder missiewerk, maar ook op scholen en seminaries. Het internationale hoofdkwartier van de gemeenschap is gevestigd in Menzingen in het Zwitserse kanton Zug.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.