<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Poolse Kerk meldt honderden nieuwe misbruikbeschuldigingen

Catholic News Agency 30 juni 2021
image
Wojciech Polak, aartsbisschop van Gniezno en primaat van Polen. CNS photo - Agencja Gazeta, Slawomir Kaminski via Reuters

De katholieke Kerk in Polen heeft maandag bekend gemaakt dat er in de afgelopen tweeënhalf jaar 368 meldingen van misbruik door geestelijken zijn binnengekomen.

Het gaat om beschuldigingen tegen 292 priesters en religieuzen. De beschuldigingen beslaan de periode tussen 1958 en 2020.

Volgens een rapport dat op 28 juni werd gepubliceerd door het Instituut van Statistiek van de Poolse Kerk, kwamen de beschuldigingen tussen juli 2018 en december 2020 binnen.

Moeilijk moment

Het rapport verschijnt op een moeilijk moment voor de Poolse Kerk. Sinds november 2020 heeft het Vaticaan verschillende emeritus-bisschoppen straffen opgelegd vanwege nalatigheid bij het afhandelen van misbruikzaken in hun bisdom. Dat past binnen het nieuwe beleid van paus Franciscus, die met het motu proprio Vos estis lux mundi nieuwe normen vaststelde om misbruik te bestrijden.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ook kardinaal Stanisław Dziwisz, de voormalige privé-secretaris van paus Johannes Paulus II, ligt momenteel onder vuur. Dziwisz wordt verweten als aartsbisschop van Krakau (2005-2016) misbruikzaken niet goed afgehandeld te hebben.

Gemeld bij Justitie

Volgens het nieuwe rapport worden de helft van de beschuldigingen nog steeds onderzocht. Rond de veertig procent werd tijdens de eerste fase door de Congregatie voor de Geloofsleer als geloofwaardig beschouwd, terwijl tien procent als ongegrond werd beoordeeld.

Van de 173 gevallen waarbij het om kinderen onder de 15 jaar ging, zijn er 143 gemeld bij justitie. 68 van de 368 beschuldigingen hebben betrekking op religieuze ordes, terwijl er 300 gerelateerd zijn aan bisdommen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.