<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Vaticaan onderzocht kardinaal Dziwisz’ optreden in misbruikzaken

KN Redactie 29 juni 2021
image
Kardinaal Dziwisz in 2018 Foto: CNS Photo - Paul Haring

De Italiaanse kardinaal Angelo Bagnasco heeft namens het Vaticaan onderzoek gedaan naar beschuldigingen tegen de Poolse kardinaal Stanislaw Dziwisz. Dziwisz wordt verweten als aartsbisschop van Krakau misbruikzaken niet goed afgehandeld te hebben. Ook zou hij volgens zijn beschuldigers geld hebben aangenomen om zaken onder het tapijt te vegen.

Verschillende Italiaanse en Poolse media publiceerden over het onderzoek. De ambassade van de Heilige Stoel in Warschau bevestigde daarop dit weekend dat Bagnasco inderdaad van 17 tot 26 juni in Polen was.

Hij moest verifiëren of de beschuldigingen aan Dziwisz’ adres kloppen. De inmiddels 82-jarige voormalige secretaris van paus Johannes Paulus II was van 2005 tot 2016 aartsbisschop van Krakau.

“Kardinaal Bagnasco maakte zichzelf bekend met de documenten en hield een aantal bijeenkomsten, en zal een verslag van het bezoek aan de Heilige Stoel presenteren”, aldus de nuntiatuur in Warschau.

Felle ontkenning

Eind vorig jaar verscheen in Polen een documentaire waarin werd beweerd dat Dsiwisz beschuldigingen van misbruik tegen priesters niet zou hebben onderzocht. Ook zou hij geld hebben aangenomen om misbruikzaken onder het tapijt te vegen. De kardinaal heeft de beschuldigingen steeds fel ontkend.

Destijds vroeg de voorzitter van de Poolse bisschoppenconferentie, mgr. Stanislaw Gadecki, al om een Vaticaans onderzoek. Hij zei te hopen dat dat zaken zal ophelderen.

Dsiwisz zelf zei bereid te zijn “volledig mee te werken met een onafhankelijke commissie die deze zaken zal ophelderen”. Volgens de kardinaal het “het welzijn van de slachtoffers van het hoogste belang”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Bisschoppen bestraft

Een Poolse aanklager zei in januari geen grond te zien voor een onderzoek naar de beschuldigingen aan het adres van de kardinaal. Dat besluit was volgens een woordvoerder genomen na bestudering van informatie die een Poolse Europarlementariër na de uitzending van de documentaire indiende.

De Kerk in Polen ligt momenteel onder vuur vanwege misbruik. De Poolse bisschoppen publiceerden in 2019 een rapport. Daarin stond dat tussen 1990 en 2018 382 geestelijken in totaal 624 mensen misbruikten.

Het Vaticaan heeft sinds afgelopen november een aantal Poolse bisschoppen bestraft na onderzoek naar hun optreden in misbruikzaken. De meesten van hen waren al met emeritaat.

Bron: Catholic News Agency

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.