<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Vaticaanse sancties voor twee Poolse bisschoppen

Selinde van Dijk-Kroesbergen 2 april 2021
image
Het Vaticaan heeft maandag de sancties bekend gemaakt tegen twee Poolse bisschoppen die klachten over seksueel misbruik door priesters negeerden. Foto: Bill Oxford - unsplash.com

De Heilige Stoel heeft twee gepensioneerde Poolse bisschoppen straffen opgelegd vanwege nalatigheid bij het afhandelen van misbruikzaken in hun bisdom. 

Slawoj Glodz (75), emeritus-aartsbisschop van Gdansk, en Edward Janiak (68), emeritus-bisschop van Kalisz, zijn beide schuldig bevonden aan het feit dat ze niets deden met klachten over seksueel misbruik door priesters. Ook hebben de straffen betrekking op “andere kwesties” die verband houden met hun ambtsperiode.

Sancties

De pauselijke nuntiatuur in Warschau gaf afgelopen maandag twee verklaringen af. Hierin staat dat beide bisschoppen niet in hun vroegere bisdom mogen wonen en dat het hen verboden is om deel te nemen aan openbare religieuze vieringen of lekenbijeenkomsten.

Verder moeten ze een “passend bedrag” uit eigen zak betalen betalen aan een speciaal fonds van de Poolse Kerk dat preventieve activiteiten en hulp aan slachtoffers van misbruik financiert.

Bisschoppen verantwoordelijk houden

De sancties die zijn uitgedeeld zijn het resultaat van kerkrechtelijke onderzoeken die volgens de procedures uit het document Vos estis lux mundi van paus Franciscus (uit 2019) zijn uitgevoerd.

In dit document staan procedures om seksueel misbruik te bestrijden en ervoor te zorgen dat bisschoppen en religieuze superieuren verantwoordelijk worden gehouden voor hun daden.

Publiciteit

Glodz en Janiak kwamen vorig jaar in de publiciteit door twee tv-documentaires. De documentaire Vertel het niemand richtte zich vooral op de als onverschillig afgeschilderde Glodz. In de tweede documentaire, Verstoppertje spelen, werd Janiak ervan beschuldigd niet te reageren op klachten over een priester die van seksueel misbruik werd beschuldigd.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Voor de primaat van Polen, aartsbisschop Wojciech Polak, was de laatste documentaire aanleiding om het Vaticaan te vragen een onderzoek in te stellen.

Glodz diende een paar maanden na deze documentaires, op zijn 75e verjaardag, zijn ontslag in bij de paus, hetgeen gebruikelijk is bij het bereiken van die leeftijd. Hij diende van 2008 tot 13 augustus 2020 als aartsbisschop van Gdańsk.

Twee maanden later aanvaarde de paus het ontslag van Kalisz op 68-jarige leeftijd. Hijwas meer dan acht jaar bisschop van Kalisz. Sinds juni 2020 waren zijn taken als overgenomen door aartsbisschop Grzegorz Ryś in het kader van het onderzoek.

Onderzoeken tegen andere bisschoppen

Momenteel lopen er nog onderzoeken tegen verschillende andere bisschoppen, waaronder hulpbisschop Jan Szkodon van Krakau. Hij werd in februari 2020 geschorst nadat hij door de krant Gazeta Wyborcza werd beschuldigd van het misbruiken van een minderjarig meisje.

Bronnen: Catholic News Service, Catholic News Agency

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.