fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Spaanse bisschoppen laten toch misbruikonderzoeken uitvoeren

KN Redactie 17 januari 2022
image
Kardinaal Juan José Omella, hier op een archieffoto, kondigde onlangs aan dat er in de Spaanse bisdommen alsnog onderzoek naar misbruik gaat plaatsvinden. Foto: CNS Photo - Gregory A. Shemitz

De Spaanse bisdommen gaan ieder afzonderlijk een misbruikonderzoek uitvoeren. Daarmee wijkt de Spaanse bisschoppenconferentie af van zijn eerdere standpunt dat een onderzoek niet nodig zou zijn.

In tegenstelling tot veel andere landen zal het Spaanse misbruikonderzoek geen landelijk onderzoek betreffen; in plaats daarvan krijgt ieder bisdom zijn eigen onafhankelijke onderzoekscommissie. “Om deze crisis op te lossen moeten we naar de slachtoffers omzien, naar de toekomst kijken en proactief zijn”, zegt kardinaal Juan José Omella, aartsbisschop van Madrid.

Onderzoeken op bisdomsniveau

Kardinaal Omella kondigde de diocesane misbruikonderzoeken aan in een persinterview tijdens het ad limina-bezoek van een groep Spaanse bisschoppen aan Rome, dat eind vorige week plaatsvond. Voor een landelijk onderzoek door een onafhankelijke commissie bestaan “vooralsnog” geen plannen, maar de onderzoeken in de bisdommen zijn volgens hem een middel “om te voorkomen dat zoiets in de toekomst opnieuw kan gebeuren.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

De Spaanse bisschoppen kiezen voor deze opzet omdat het volgens hen niet praktisch is om vanuit één centraal punt misbruik te onderzoeken, laat Omella weten. Op het niveau van de bisdommen maakt het volgens hem makkelijker om onderzoek te doen en om de slachtoffers bij te staan.

251 beschuldigingen

De Spaanse bisschoppenconferentie kreeg de nodige kritiek toen deze in november besloot dat een onafhankelijk onderzoek niet nodig was. In december kwam dagblad El País met de resultaten van een drie jaar durend onderzoek: de krant onthulde 251 beschuldigingen van misbruik verspreid over tachtig jaar.

De resultaten van dat onderzoek zijn zowel met de Spaanse bisschoppenconferentie als het Vaticaan gedeeld. “El País heeft ons een dienst bewezen, daar hebben we veel profijt van”, aldus Omella. Het rapport is volgens hem besproken met de paus tijdens het ad limina-bezoek.

“Vanuit de bisdommen komt daar nu reactie op”, vertelt Omella. “Meerdere bisdommen hebben contact opgenomen met El País om meer data te verkrijgen, want in sommige gevallen is dat niet beschikbaar. Als een geestelijke beschuldigd wordt, willen we weten wie het is, zodat we onderzoek kunnen doen.”

Eerlijkheid

Er klinkt ook kritiek op het onderzoek door de krant, met name dat de Kerk geen eerlijke kans zou hebben gekregen om te reageren op beschuldigingen. Volgens het katholieke weekblad Vida Nueva toont het onderzoek een gebrek aan “eerlijkheid” omdat El País niet zou zijn ingegaan op een verzoek van personen binnen de Kerk die graag als “verbindende factor” tussen de Kerk en slachtoffers wilden fungeren.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Ook het feit dat er veel informatie mist in het onderzoek is bekritiseerd. “De inhoud van het rapport toont veel ongelijkheid, waardoor het moeilijk is om degelijke conclusies te trekken. Dat is vooral lastig omdat namen van beschuldigden en de jaartallen waarin het misbruik heeft plaatsgevonden ontbreken en omdat er niets instaat over overleden personen”, aldus een reactie van de Spaanse bisschoppenconferentie bij de publicatie van het onderzoek.

Bronnen: Crux, Catholic News Service