<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Spaanse bisschoppen vinden misbruikonderzoek niet nodig

KN Redactie 25 november 2021
image
Bisschop Luis Argüello García verklaart na afloop van het overleg van de Spaanse bisschoppenconferentie dat er in Spanje vooralsnog geen onderzoek naar seksueel misbruik door geestelijken zal plaatsvinden. Foto: YouTube - El Pais

De Spaanse bisschoppenconferentie ziet vooralsnog niets in een historisch onderzoek naar seksueel misbruik van minderjarigen door geestelijken. Volgens de bisschoppen is het aantal misbruikzaken in Spanje heel laag.

De Spaanse bisschoppenconferentie heeft na een overleg dat vorige week plaatsvond besloten dat er geen onafhankelijk onderzoek komt naar seksueel misbruik van minderjarigen door katholieke geestelijken. Dat bevestigt Luis Argüello García, hulpbisschop van Valladolid en secretaris-generaal van de bisschoppenconferentie. Ook zijn de bisschoppen niet van plan om misbruikslachtoffers te ontmoeten om naar hun ervaringen te luisteren.

Duizend gevallen in tachtig jaar

Volgens de Spaanse bisschoppen heeft er in het land, waar het grootste deel van de vijftig miljoen inwoners katholiek is, nauwelijks misbruik door geestelijken plaatsgevonden. Slechts 0,8 procent van alle misbruikgevallen zou in kerkelijke kringen hebben plaatsgevonden. “In de voorbije tachtig jaar gaat het om duizend gevallen, terwijl er in die tijd honderdduizenden priesters actief waren bij miljoenen kinderen en jongeren”, aldus bisschop Argüello García.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Wel erkennen de bisschoppen dat de cijfers de aard van het misbruik niet minder ernstig maken, benadrukt bisschop Argüello García. De Spaanse bisschoppenconferentie heeft tijdens haar overleg ook een protocol goedgekeurd dat de bescherming van minderjarigen moet bevorderen.

De hulpbisschop beweert daarbij dat Spanje het eerste land is waar de Kerk een protocol aanneemt waarmee misbruikgevallen aangepakt worden. Waar bisschop Argüello García die aanname op baseert, is niet bekend. In onder andere Nederland en België bestaan er bijvoorbeeld al jaren kerkelijke meldpunten voor seksueel misbruik.

Felle kritiek

De reactie van de bisschoppen heeft felle kritiek opgeleverd. Volgens misbruikslachtoffer Francisco Javier, woordvoerder van een slachtoffervereniging, lijken de bisschoppen niet in staat te zijn zich in te leven in het lijden en de pijn van de slachtoffers. “Hun uitspraken zorgen voor wanhoop, verontwaardiging en pijn”, zegt Javier. “Ik schaam me om in dit land te leven.”

In andere landen zijn er wel dergelijke onafhankelijke onderzoeken geweest. Het onderzoek in Frankrijk, dat eerder dit jaar werd uitgebracht, leverde een schatting op van 300.000 misbruikgevallen door geestelijken en leken in een periode van zeventig jaar.

Bron: Kerknet

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.