fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Nederlander Bernardus Peeters nieuwe generale abt trappisten

Peter Doorakkers 12 februari 2022
image
Dom Bernardus Peeters is de nieuwe generale abt van de trappisten. Foto: Konferentie Nederlandse Religieuzen

Dom Bernardus Peeters is vrijdag in het Italiaanse Assisi verkozen tot nieuwe generaal abt van de trappisten. Daarmee is de 54-jarige Nederlandse monnik het hoofd van de wereldwijde ‘Cisterciënzer Orde van de Strikte Observantie’, zoals de trappisten formeel heten.

De trappisten zijn momenteel in Assisi bijeen voor hun generaal kapittel. De nieuwe generale abt zal zijn werk vanuit Rome gaan verrichten, meldt de Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR)

Abt van Koningshoeven

Dom Bernardus Peeters was abt van de abdij Onze-Lieve-Vrouw van Koningshoeven in Berkel-Enschot, nabij Tilburg. Ook was Peeters sinds 2017 voorzitter van de KNR. Die taken legt hij neer.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De Limburger Bernardus Peeters trad na zijn middelbare school in 1986 in bij de trappisten in Berkel-Enschot. Hij legde in 1991 zijn eeuwige geloften af en werd in 1997 priester gewijd.

Nieuwe initiatieven

Zijn medebroeders kozen hem in 2005 als hun abt. Peeters nam verschillende nieuwe initiatieven om het monnikenleven onder de aandacht te brengen.

Zo werd een glossy over het trappistenleven uitgegeven en lanceerde zijn abdij een ‘online noviciaat’ voor geïnteresseerden.

Bronnen: knr.nl, ocso.org