fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Oekraïne

‘Enorme culturele verschuiving’: Oekraïne verplaatst kerstfeest officieel naar 25 december

Gina Christian - OSV News 1 augustus 2023
image
Een vrouw steekt een kaars aan tijdens een kerstliturgie van de Oekraïens-orthodoxe kerkgemeenschap in Berlijn op 7 januari 2023. Foto: OSV News - Annegret Hilse, Reuters

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft een wetsvoorstel ondertekend dat de officiële viering van Kerstmis verplaatst naar 25 december. Tot op heden vierde Oekraïne het feest op de Russisch-orthodoxe datum van 7 januari.

Het Oekraïense parlement keurde de maatregel – die ook de data van de Dag van de Oekraïense Staat en de Dag van de Verdedigers van Oekraïne aanpast – goed op 14 juli, en Zelensky formaliseerde het op 28 juli.

‘Russische erfenis wegnemen’

Zelensky had de wetswijziging eind juni aangekondigd, met een toelichting dat de verandering “de Russische erfenis van het vieren van Kerstmis op 7 januari zou wegnemen”.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De Russisch-orthodoxe en andere oosters-orthodoxe kerken volgen de Juliaanse kalender, die 13 dagen verschilt van de Gregoriaanse kalender, die in 1582 werd ingevoerd door paus Gregorius XIII en gebruikt wordt door westerse kerken.

Toch al praktijk

De verandering betekent “een enorme culturele verschuiving”, terwijl “erkend wordt wat toch al geruime tijd in de praktijk wordt gebruikt”, aldus de Amerikaans-Oekraïense historicus Nicholas Rudnytzky.

Vorig jaar stond de Oekraïens-orthodoxe kerk het gelovigen ook al toe om Kerstmis op 25 december te vieren, en kondigde later aan over te stappen op de herziene Juliaanse kalender, die het feest op die dag viert.

Complexe band met orthodoxie

In februari stemde de bisschoppensynode van de Oekraïense Grieks-katholieke kerk ervoor om Kerstmis ook op 25 december te vieren, waarbij parochies toestemming kregen om de verandering geleidelijk in te voeren met toestemming van hun bisschoppen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Bijna 80% van de Oekraïense bevolking identificeert zich als orthodox, maar die band is steeds complexer geworden in het licht van de tien jaar durende agressie van Rusland tegen Oekraïne, die in 2014 begon met aanvallen op de Donbas-regio en de poging tot annexatie van de Krim.

Paradigmaverschuiving

Volgens Rudnytzky zal de datumverandering “bijdragen aan een paradigmaverschuiving – niet op zichzelf, maar als onderdeel van het hele pakket.”