De Zwitserse kardinaal Kurt Koch heeft scherpe kritiek geuit op de Russische patriarch Kirill, die de oorlog tegen Oekraïne rechtvaardigt om religieuze redenen. “Om Poetins brute oorlog te bagatelliseren als een ‘speciale operatie’ is taalmisbruik.”
“Ik moet dit veroordelen als een absoluut schandalig standpunt”, zei de voorzitter van het Dicasterie voor Bevordering van de Eenheid van de Christenen. De kardinaal noemde het “ketterij” dat “de patriarch de wrede en absurde oorlog in Oekraïne om pseudo-religieuzen redenen durft te legitimeren”.
De kardinaal deed zijn uitspraken vandaag in een interview met het katholieke weekblad Die Tagespost. Hij verwees hierbij naar de eenheid van de Russen en Oekraïners die er al sinds het jaar 988 is. In dat jaar bekeerde prins Vladimir van Kiev zich tot het orthodoxe christendom. De Oekraïense bevolking volgde snel.
Kardinaal Koch vindt dat de eenheid van Russen en Oekraïners, die volgens hem “uit hetzelfde doopvont komen”, door de Russische aanval wordt ontkend.
In het interview legde de kardinaal ook uit hoe het videogesprek in maart tussen paus Franciscus en patriarch Kirill tot stand was gekomen. Hijzelf had in februari aan de toenmalige buitenlandfunctionaris van het patriarchaat van Moskou, metropoliet Hilarion, voorgesteld dat de paus en de patriarch Kirill met een gezamenlijke verklaring tegen de oorlog in Oekraïne zouden komen. Al snel bleek patriarch Kirill hier niet bereid toe te zijn.
Toch vroeg het patriarchaat enkele weken later alsnog een videogesprek aan met paus Franciscus.
Onmiddellijk na het gesprek beweerde het Russisch-orthodoxe patriarchaat in een verklaring dat de paus en patriarch Kirill een gemeenschappelijke visie op het conflict in Oekraïne zouden hebben.
Het Vaticaan werd door deze publicatie gedwongen te reageren, vertelde kardinaal Koch. Het Vaticaanse persbericht van 16 maart meldt dat de paus tijdens het gesprek had gesproken over bisschoppen die als “herders van het volk” dicht bij de mensen moeten zijn die lijden onder de oorlog.
“Ooit sprak men, zelfs in onze kerken, van een heilige oorlog of een rechtvaardige oorlog”, had de paus gezegd. “Tegenwoordig mogen we zo niet praten. Er is een christelijk bewustzijn ontstaan van het belang van vrede.”
Over een vervolgontmoeting tussen de paus en de patriarch was kardinaal Koch uiterst terughoudend. Het zou tot ernstige misverstanden kunnen leiden, dacht hij. Maar, zei hij, “de deuren mogen nooit worden gesloten.”