fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Oekraïne

Kardinaal Koch: vergoelijking van Oekraïneoorlog door patriarch Kirill ‘ketterij’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 30 juni 2022
image
Kardinaal Kurt Koch en metropoliet Hilarion, hier op 18 maart 2018. De kardinaal uitte in een interview felle kritiek op de leider van de Russisch-orthodoxe Kerk, patriarch Kirill. Ook sprak hij over het videogesprek van de paus met de patriarch in maart. Foto: CNS Photo - Paul Haring

De Zwitserse kardinaal Kurt Koch heeft scherpe kritiek geuit op de Russische patriarch Kirill, die de oorlog tegen Oekraïne rechtvaardigt om religieuze redenen. “Om Poetins brute oorlog te bagatelliseren als een ‘speciale operatie’ is taalmisbruik.”

“Ik moet dit veroordelen als een absoluut schandalig standpunt”, zei de voorzitter van het Dicasterie voor Bevordering van de Eenheid van de Christenen. De kardinaal noemde het “ketterij” dat “de patriarch de wrede en absurde oorlog in Oekraïne om pseudo-religieuzen redenen durft te legitimeren”.

Uit hetzelfde doopvont

De kardinaal deed zijn uitspraken vandaag in een interview met het katholieke weekblad Die Tagespost. Hij verwees hierbij naar de eenheid van de Russen en Oekraïners die er al sinds het jaar 988 is. In dat jaar bekeerde prins Vladimir van Kiev zich tot het orthodoxe christendom. De Oekraïense bevolking volgde snel.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Kardinaal Koch vindt dat de eenheid van Russen en Oekraïners, die volgens hem “uit hetzelfde doopvont komen”, door de Russische aanval wordt ontkend.

Gezamenlijke verklaring

In het interview legde de kardinaal ook uit hoe het videogesprek in maart tussen paus Franciscus en patriarch Kirill tot stand was gekomen. Hijzelf had in februari aan de toenmalige buitenlandfunctionaris van het patriarchaat van Moskou, metropoliet Hilarion, voorgesteld dat de paus en de patriarch Kirill met een gezamenlijke verklaring tegen de oorlog in Oekraïne zouden komen. Al snel bleek patriarch Kirill hier niet bereid toe te zijn.

Toch vroeg het patriarchaat enkele weken later alsnog een videogesprek aan met paus Franciscus.

image
Paus Franciscus en kardinaal Kurt Koch hadden een videogesprek op 16 maart 2022 met patriarch Kirill en de toenmalige metropoliet Hilarion. Foto: CNS Photo - via Russisch-orthodoxe Kerk

Onmiddellijk na het gesprek beweerde het Russisch-orthodoxe patriarchaat in een verklaring dat de paus en patriarch Kirill een gemeenschappelijke visie op het conflict in Oekraïne zouden hebben.

Gedwongen reactie

Het Vaticaan werd door deze publicatie gedwongen te reageren, vertelde kardinaal Koch. Het Vaticaanse persbericht van 16 maart meldt dat de paus tijdens het gesprek had gesproken over bisschoppen die als “herders van het volk” dicht bij de mensen moeten zijn die lijden onder de oorlog.

image
Paus Franciscus en kardinaal Kurt Koch hadden een videogesprek op 16 maart 2022 met patriarch Kirill en de toenmalige metropoliet Hilarion. Foto: CNS photo - Vatican Media

“Ooit sprak men, zelfs in onze kerken, van een heilige oorlog of een rechtvaardige oorlog”, had de paus gezegd. “Tegenwoordig mogen we zo niet praten. Er is een christelijk bewustzijn ontstaan van het belang van vrede.”

Deuren mogen niet sluiten

Over een vervolgontmoeting tussen de paus en de patriarch was kardinaal Koch uiterst terughoudend. Het zou tot ernstige misverstanden kunnen leiden, dacht hij. Maar, zei hij, “de deuren mogen nooit worden gesloten.”

https://www.kn.nl/donaties/