fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Oekraïne

Opperrabbijn Moskou treedt terug vanwege oorlog in Oekraïne

Anton de Wit 8 juli 2022
image
Archiefbeeld: rabbijn Pinchas Goldschmidt op een interreligieuze bijeenkomst in Wenen in 2012. Foto: CNS - Leonhard Foeger, Reuters

Pinchas Goldschmidt, al bijna dertig jaar opperrabbijn van Moskou, heeft zijn functie neergelegd vanwege de Russische invasie in Oekraïne.

“Hoe verdrietig ook, onder de huidige omstandigheden is het duidelijk in het belang van de toekomst van de gemeenschap dat ik nu terugtreed uit mijn functie als opperrabbijn van Moskou”, zo vertelde Goldschmidt aan het Duitse persbureau KNA.

Uittocht van Joden

De 58-jarige Goldschmidt was sinds 1993 hoofd van de Joodse gemeenschap in Moskou. Nadat hij had geweigerd steun uit te spreken voor de Russische invasie in Oekraïne, zag hij zich gedwongen Moskou te verlaten en zich in Israël te vestigen. Ondanks zijn afwezigheid werd hij op 7 juni nog herkozen als opperrabbijn van Moskou.

“Toen de verschrikkelijke oorlog tegen Oekraïne uitbrak, kon ik niet langer zwijgen tegenover zoveel menselijk leed”

Nu legt hij alsnog zijn functie neer, omdat hij zegt te vrezen dat hij anders de Joodse gemeenschap in Moskou in gevaar brengt. Volgens Goldschmidt en andere Joodse leiders in het land vindt er momenteel een uittocht van Joden uit Rusland plaats; al vele duizenden hebben het land verlaten, een “significant deel” van de 155.000 Russische Joden denkt erover dat ook te doen.

‘Steeds autoritairder’

“We hebben ons best gedaan om de gemeenschap door de turbulente jaren negentig en het steeds autoritairder wordende Rusland onder de huidige president heen te loodsen en op te bouwen”, aldus Goldschmidt. Toen “de verschrikkelijke oorlog tegen Oekraïne uitbrak, kon ik niet langer zwijgen tegenover zoveel menselijk leed en sprak ik me ertegen uit”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Als voorzitter van de Conferentie van Europese Rabbijnen zal ik de rabbijnen en Joodse gemeenschappen van Europa, inclusief de gemeenschap van Moskou, naar beste vermogen blijven dienen”, zei hij. Naar eigen zeggen vertegenwoordigt de overkoepelende organisatie ongeveer  1.000 rabbijnen.

Onder druk gezet

Begin juni zeiden familieleden van de in Zwitserland geboren Goldschmidt in berichten op sociale media dat de opperrabbijn om veiligheidsredenen in Israël verbleef.

Hij en zijn vrouw waren door de Russische autoriteiten onder druk gezet om publiekelijk steun te betuigen aan de oorlog die door de regering de “speciale operatie” in Oekraïne wordt genoemd. Zij weigerden dit echter te doen, aldus de familie.

Andere religieuze groepen

Van de religieuze groeperingen in het land spreken alleen de Russisch-orthodoxe Kerk en diverse moslimorganisaties hun steun uit voor de invasie; de meeste andere groepen houden zich op de vlakte of zijn openlijk kritisch.

Goldschmidt is niet de enige religieuze leider die Rusland heeft verlaten: de aartsbisschop van de evangelisch-lutherse Kerk van Rusland, Dietrich Brauer, vluchtte naar het buitenland nadat hij onder druk was gezet door de staat. Hij woont sindsdien in Duitsland.