<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Oekraïne

‘Vaticaan wil Oekraïense kinderen terugbrengen, niet bemiddelen in oorlog’

Justin McLellan - CNS 5 juli 2023
image
Kardinaal Matteo Zuppi spreekt met de Russisch-orthodoxe patriarch Kirill van Moskou in Moskou op 29 juni 2023. Foto: CNS - Russisch-orthodoxe Kerk

Het Vaticaan ontwikkelt een plan om kinderen die illegaal naar Rusland zijn gedeporteerd terug te brengen naar Oekraïne, maar is niet van plan om te bemiddelen in de oorlog. Dat zei de vredesgezant van paus Franciscus na afloop van zijn missie naar Moskou.

Kardinaal Matteo Zuppi, voorzitter van de Italiaanse bisschoppenconferentie, vertelde de Italiaanse staatsomroep RAI dat “humanitaire aspecten”, in het bijzonder met betrekking tot de kinderen die getroffen zijn door de oorlog, de focus waren van zijn ontmoetingen met Russische ambtsdragers en het hoofd van de Russisch-orthodoxe kerk in Moskou eind juni.

‘Geen vredesplan’

“Er is geen vredesplan of bemiddeling”, aldus Zuppi. “Er is een groot verlangen dat het geweld stopt, dat mensenlevens gered kunnen worden, te beginnen met de verdediging van de jongsten.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Op 4 juli vertelde de kardinaal aan verslaggevers dat hij al met de paus had gesproken over zijn reis naar Moskou en dat het Vaticaan momenteel werkt aan een “mechanisme” om Oekraïense kinderen te helpen die naar Rusland zijn gebracht, zo meldt Vatican News.

Ontmoetingen

“De kinderen moeten kunnen terugkeren naar Oekraïne”, zei hij. “De eerste stap is het verifiëren van hun identiteit en dan kijken hoe ze kunnen terugkeren, te beginnen met de meest kwetsbare.”

Kardinaal Zuppi keerde 30 juni terug naar Italië na ontmoetingen in Moskou met Joeri Oesjakov, een adviseur van het Kremlin voor buitenlands beleid, Maria Lvova-Belova, de Russische commissaris voor kinderrechten, die door het Internationaal Strafhof in Den Haag wordt beschuldigd van het helpen bij de ontvoering en deportatie van Oekraïense kinderen naar Rusland, en de Russisch-orthodoxe patriarch Kirill van Moskou.

‘Onpartijdige houding’

Oesjakov zei in een interview met persbureau Interfax op 30 juni dat, hoewel er geen afspraken werden gemaakt tijdens hun ontmoetingen, de wens van de kardinaal om “alle humanitaire zaken te depolitiseren” belangrijk was voor Rusland en dat Moskou “de evenwichtige en onpartijdige houding van het Vaticaan waardeert” over de situatie in Oekraïne.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Tijdens de reis van de kardinaal naar Moskou schreef de Oekraïense ambassade bij de Heilige Stoel op Twitter dat ze het vredesinitiatief van kardinaal Zuppi verwelkomde, zolang het in staat was om illegaal gedeporteerde kinderen te helpen terugkeren naar Oekraïne. In een andere tweet voegde de ambassade er aan toe dat “we geen bemiddeling met Rusland nodig hebben”.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.