<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Kardinaal Zuppi ontmoet oorlogsvoorstander Kirill in Moskou om ‘vrede en rechtvaardigheid’ te bereiken

Luuk van den Einden 30 juni 2023
image
Patriarch Kirill ontmoette gisteren kardinaal Matteo Zuppi, die in Moskou is voor de Vaticaanse vredesmissie. Ze bespraken manieren waarop de katholieke en Russisch-orthodoxe Kerken samen vrede kunnen bewerkstelligen. Foto: CNS - Sergei Karpukhin, Reuters

De ontmoeting tussen kardinaal Matteo Zuppi en de Russisch-orthodoxe patriarch Kirill, die eerder deze week voorspeld werd, heeft inderdaad plaatsgevonden. De twee hebben gesproken over het belang van eenheid voor het beëindigen van gewapende conflicten.

Kardinaal Matteo Zuppi bezoekt sinds woensdag de Russische hoofdstad Moskou voor de Vaticaanse vredesmissie die hij namens paus Franciscus onderneemt. Donderdagmiddag ontmoette hij patriarch Kirill, het hoofd van de Russisch-orthodoxe Kerk, die regelmatig zijn steun voor de Russische inval in Oekraïne heeft uitgesproken. Dat meldt Vatican News.

‘Grootschalig conflict vermijden’

Het gemeenschappelijke werk van de katholieke en de orthodoxe Kerken “voor het bereiken van vrede en rechtvaardigheid” stond centraal tijdens de ontmoeting, die plaatsvond in de Moskouse werkruimte van de patriarch. Zuppi en Kirill spraken met behulp van een tolk over het belang van “het samenkomen van alle machten in de wereld om een grootschalig gewapend conflict te vermijden”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Russische staatspersbureaus melden dat Kirill “verheugd is” over het bezoek van kardinaal Zuppi aan Moskou “in het gezelschap van broeders die [Kirill] welbekend zijn”. Onder anderen was ook aartsbisschop Giovanni d’Aniello, de apostolische nuntius in Rusland, bij het gesprek.

“We waarderen dat Zijne Heiligheid u naar Moskou heeft gestuurd”, zo geven de staatspersbureaus Kirills woorden weer. “U bent het hoofd van een van de belangrijkste bisdommen van Italië en een beroemde aartsbisschop, die een belangrijke opdracht namens zijn volk uitvoert”, aldus Kirill.

‘Taal van Jezus’

Het gesprek tussen kardinaal Zuppi en patriarch Kirill is de eerste fysieke ontmoeting tussen de Russische patriarch en een afgevaardigde van paus Franciscus sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. De mogelijkheid dat paus Franciscus en Kirill elkaar in Kazachstan zouden ontmoeten in september 2022 werd naar gelang de oorlog voortduurde steeds onwaarschijnlijker.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De laatste keer dat de paus en de patriarch elkaar spraken was tijdens een videogesprek op 16 maart 2022, kort na de Russische invasie. Daarbij benadrukte paus Franciscus hoe belangrijk het is dat herders “zich verenigen” om “vrede te bewerkstellingen”. “De Kerk spreekt niet de taal van de politiek, maar die van Jezus”, zei hij daarbij.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.