fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Buitenland

Pauselijke gezant tast mogelijkheden tot ‘langverwachte vrede’ af op vredesmissie naar Moskou

OSV News 29 juni 2023
image
Joeri Oesjakov (links), buitenlandadviseur van het Kremlin, ontmoette gisteren kardinaal Matteo Zuppi. Zuppi is in Rusland voor de Vaticaanse vredesmissie die paus Franciscus eerder aankondigde. Foto: CNS - Alexei Filippov, RIA Novosti/Kremlin

Kardinaal Matteo Zuppi is in Moskou voor de vredesmissie die hij namens paus Franciscus onderneemt. Hij onderzoekt daar “humanitaire initiatieven” die een “pad naar vrede” moeten openen. Tegelijkertijd bezoekt zijn collega Konrad Krajewski in Oekraïne het overstroomde Kherson.

Over de precieze inhoud van het bezoek van kardinaal Zuppi, die sinds gisteren in Moskou is, is weinig bekend. Hij heeft in ieder geval een adviseur van het Kremlin voor buitenlands beleid ontmoet en zal mogelijk ook de Russisch-orthodoxe patriarch Kirill spreken.

‘Langverwachte vrede’

Aartsbisschop Giovanni d’Aniello, de apostolische nuntius in Rusland, heeft vandaag aan OSV News laten weten dat de missie die paus Franciscus aan kardinaal Zuppi heeft toevertrouwd bedoeld is om “humanitaire initiatieven aan te moedigen die het mogelijk maken om een reis te beginnen die, naar we hopen, zal leiden tot de langverwachte vrede”. Begin juni was Zuppi in het kader van deze missie in Oekraïne.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Dergelijke humanitaire initiatieven, zegt hij, waren het onderwerp van de ontmoeting van de kardinaal op 28 juni met Joeri Oesjakov, een adviseur voor buitenlands beleid van de Russische president Vladimir Poetin en de voormalige ambassadeur van Rusland in de Verenigde Staten.

Gedeporteerde kinderen

Humanitaire kwesties, aldus de aartsbisschop, zouden ook het onderwerp zijn van een ontmoeting op 29 juni met Maria Lvova-Belova, Ruslands commissaris voor kinderrechten, die door het Internationaal Strafhof is beschuldigd van het helpen bij de ontvoering en deportatie van Oekraïense kinderen naar Rusland.

Volgens internationale schattingen zijn er tot wel 19.000 Oekraïense kinderen naar Rusland gedeporteerd. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky tijdens zijn ontmoeting met paus Franciscus in mei gevraagd om Vaticaanse hulp bij het terughalen van deze kinderen.

“Mijn reis in naam van de paus plaatst de Heilige Vader in het hart van het Evangelie, want dit is wat Jezus heeft gedaan van zonsopgang tot zonsondergang: mensen in nood helpen.”
- Kardinaal Konrad Krajewski

Dmitri Peskov, woordvoerder van het Kremlin, heeft laten weten dat kardinaal Zuppi en Oesjakov naar verwachting “de situatie rond het Oekraïense conflict zouden bespreken en, natuurlijk, de mogelijke manieren van een politieke en diplomatieke regeling”, meldt het Russische staatspersbureau TASS.

Hij merkt daarbij op dat Rusland “de inspanningen van het Vaticaan om een vreedzame oplossing te vinden voor de Oekraïense crisis waardeert en de wens van de paus om bij te dragen aan het beëindigen van het gewapende conflict in Oekraïne verwelkomt”, meldde TASS.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Patriarch Kirill

Volgens aartsbisschop d’Aniello zal kardinaal Zuppi deze middag een ontmoeting hebben met de Russisch-orthodoxe patriarch Kirill. Of die ontmoeting daadwerkelijk plaats zal vinden, is nog niet bekend. Kirill geldt als een fervent voorstander van de Russische invasie van Oekraïne.

Later vandaag zal hij de Mis vieren in de kathedraal van de Onbevlekte Ontvangenis en een ontmoeting zal hebben met de katholieke gemeenschap van Moskou. Volgens zijn reisschema keert hij morgen weer terug naar Rome.

‘In het hart van het Evangelie’

Zuppi’s reis overlapt deels met het bezoek van kardinaal Konrad Krajewski, de pauselijke aalmoezenier, aan de Oekraïense stad Kherson. Toen de Kachovkadam op 6 juni werd opgeblazen – door wie is nog altijd niet zeker – kwam Kherson onder water te staan. Duizenden mensen moesten daardoor op de vlucht slaan.

image
Vrijwilligers bergen lichamen in de regio Kherson na de overstroming die veroorzaakt werd door het opblazen van de Kachovkadam. Kardinaal Konrad Krajewski heeft een humanitair bezoek aan Kherson afgelegd. Foto: OSV News - Alexander Ermochenko, Reuters

Krajewski is inmiddels voor de zesde keer in Oekraïne voor een humanitair bezoek. Zijn reizen zijn bedoeld om “de nabijheid van de paus aan de Oekraïners te tonen”, vertelt hij tegen OSV News. “Mijn reis in naam van de paus plaatst de Heilige Vader in het hart van het Evangelie, want dit is wat Jezus heeft gedaan van zonsopgang tot zonsondergang: mensen in nood helpen.”

Overstroomde stad

Bij aankomst in Kherson op 27 juni laadde de kardinaal de vrachtwagen vol medicijnen uit die hij meebracht uit het Vaticaan. “Artsen sorteren de medicijnen onmiddellijk en de ambulances brengen ze naar de plaatsen waar ze het hardst nodig zijn”, legt hij uit.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Gisteren bezocht de kardinaal enkele overstroomde delen van de stad. De vernietiging van de dam noemde hij daarbij “de grootste tragedie die hier gebeurd is sinds het begin van de oorlog”.

Kardinaal Krajewski ontmoette in Kherson onder meer burgers die zich inzetten om de stad weer droog te pompen. “Het zijn de gewone mensen die de hoogste prijs hebben betaald voor de schade aan de dam”, zegt hij.