<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Diefstal en geweld: man met jarenlange bidprentjesobsessie alweer opgepakt

Selinde van Dijk-Kroesbergen 6 december 2023
image
Beeld ter illustratie. Foto: Unsplash - Krisztina Papp

Een 55-jarige Maastrichtenaar gebruikt al jaren geweld om aan bidprentjes te komen. Hij bedreigt mensen die hem een bidprentje weigeren en valt soms zelfs mensen aan. Op 1 december zou het weer raak zijn geweest. De verdachte mag voor de zoveelste keer voor de rechter verschijnen.

Vrijdag arresteerde de politie de verdachte Rafaël N. op verdenking van diefstal met geweld, zo meldde De Limburger maandag. Of de man in hechtenis genomen wordt of het onderzoek thuis mag afwachten, was toen nog niet bekend.

Pieter Baan Centrum

Ook is niet echt bekend waar de verzamelwoede van bidprentjes bij de man vandaan komt. In 2015 werd hij onderzocht in het Pieter Baan Centrum, een forensische observatiekliniek. Twee psychologen en een psychiater constateerden toen “een obsessief-compulsieve stoornis en een autismespectrumstoornis”. Maar waarom een bidprentjesobsessie? Het is niet helder.

De onderzoekers achtten de kans op herhaling groot. Daarbij adviseerden ze de rechter om Rafaël N. verminderd toerekeningsvatbaar te verklaren.

‘Tbs is voor gevaarlijke mensen’

Ondertussen zit justitie met een lastig geval. Voor opsluiting in een kliniek met tbs zijn de gepleegde feiten te licht. “Tbs is voor gevaarlijke mensen, niet voor gekken. En deze man is meer gek dan gevaarlijk”, zo omschreef de officier van justitie de situatie in maart van dit jaar.

De man hangt waarschijnlijk weer een (voorwaardelijke) gevangenisstraf boven het hoofd. Die had hij er net opzitten: vorige maand kreeg hij zes maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk, voor een serie doodsbedreigingen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Volgens De Limburger zou justitie Rafaël N. opnieuw kunnen laten onderzoeken door het Pieter Baan Centrum. Mogelijk gaat hij in dat geval toch een tijdje een kliniek in.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.