<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Kardinaal Zen roept op tot ontslag van kardinaal Fernández vanwege goedkeuring zegeningen homoseksuele stellen

KNA 24 januari 2024
image
Kardinaal Joseph Zen, emeritus-bisschop van Hongkong, voor de Mis op 15 februari 2020 in de St. Vincent Ferrer kerk in New York. Foto: CNS - Gregory A. Shemitz

Na het goedkeuren van zegeningen voor homoseksuele stellen en hertrouwd gescheidenen, wordt kardinaal Víctor Fernández beschuldigd van ketterij. De bekende kardinaal Joseph Zen suggereert in een verklaring dat hij beter kan aftreden.

De emeritus-bisschop van Hongkong verwees in het bijzonder naar de zegening van koppels van hetzelfde geslacht die het Vaticaan voor het eerst had toegestaan in de verklaring Fiducia Supplicans.

Het document suggereert dat zulke relaties ook iets goeds kunnen hebben, legt Zen uit, en dat spreekt hij tegen. “Dit is een absoluut subjectieve fout. Volgens de objectieve waarheid is dit gedrag een ernstige zonde en kan het nooit goed zijn.”

Seksuele moraliteit

Kardinaal Zen had eerder paus Franciscus beschuldigd van het verontrusten van de gelovigen met onduidelijke antwoorden op vragen over seksuele moraliteit, met name over de zegening van homoseksuele stellen.

Als prefect van het Dicasterie voor de Geloofsleer stelde Fernandez de verklaring Fiducia Supplicans op. Die werd goedgekeurd door de paus.

Steun én kritiek

Volgens het document zijn zegeningen voor ‘irreguliere’ stellen alleen toegestaan als ze niet op een huwelijk lijken en buiten de Mis plaatsvinden. De kerkelijke leer over huwelijk en seksualiteit wordt niet gewijzigd.

Na de publicatie bekritiseerden conservatieve bisschoppen over de hele wereld Fernández, terwijl bisschoppen uit onder meer Duitsland het document steunden.

Verwarring onder gelovigen

In zijn verklaring waarschuwt kardinaal Zen dat de zegeningen verwarring zouden veroorzaken onder de gelovigen. In deze context roept hij het Vaticaan op om ook van Duitse priesters te eisen dat zij zich aan bepaalde regels houden.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Als sinds een jaar of twee bieden verschillende geestelijken in Duitsland zegenceremonies aan voor homoseksuele paren. De aanleiding hiervoor was een televisiedocumentaire over lhbt-kerkmedewerkers.

De vieringen zijn in strijd met de huidige Vaticaanse regelgeving, omdat de priesters de zegen geven tijdens kerkdiensten. In veel gevallen worden er echter geen sancties opgelegd.

Wie is kardinaal Joseph Zen?

Joseph Zen, een voormalige bisschop van Hongkong, kenmerkt zich door zijn onwrikbare toewijding aan de katholieke leer. De 92-jarige Zen heeft een opmerkelijke loopbaan in de kerkelijke hiërarchie achter de rug. Zijn theologische scholing en inzet voor de gelovigen in Hongkong zijn opmerkelijk, waarbij hij betrokken was bij de bevordering van religieuze vrijheid. Kardinaal Zen staat bekend om zijn conservatieve standpunten, met name op het gebied van seksuele moraliteit en de leer van de katholieke Kerk.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.