<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Kerk in Nederland

Bisschoppen onderstrepen belang van ‘verwelkomende Kerk’ in verklaring over zegendocument

Luuk van den Einden 17 januari 2024
image
De Nederlandse bisschoppen hebben bevestigd dat de zegen voor koppels in 'irreguliere' situaties mogelijk is. Foto: OSV News - Rudolf Wichert, KNA

De Nederlandse bisschoppen willen de lijn van paus Franciscus volgen wat betreft het zegendocument Fiducia Supplicans. In een voorzichtig geformuleerde verklaring geven ze aan dat het mogelijk moet zijn om hertrouwd gescheidenen en paren van hetzelfde geslacht afzonderlijk te zegenen.

Eerder vanmiddag plaatste de Nederlandse bisschoppenconferentie een verklaring op de website van de kerkprovincie over Fiducia Supplicans, het veelbesproken document over het zegenen van koppels in ‘irreguliere’ situaties, zoals hertrouwd gescheiden stellen en koppels van hetzelfde geslacht. Het Vaticaanse Dicasterie voor de Geloofsleer bracht dat document bijna een maand geleden uit.

Volgens de bisschoppenconferentie benadrukt het nieuwe document “het belang van begeleiding in de Kerk van personen die in een homoseksuele relatie leven en van gescheiden personen die opnieuw een getrouwd leven leiden”.

“Omdat onze Kerk een verwelkomende Kerk is, onderstrepen de Nederlandse bisschoppen, met paus Franciscus, het pastorale belang van nabijheid en begeleiding”, aldus de bisschoppenconferentie.

‘Verwarring vermijden’

Net als dat Fiducia Supplicans bol staat van de mitsen en maren, hameren ook de Nederlandse bisschoppen in hun verklaring erop dat het document niets verandert aan de bestaande leer van de Kerk over huwelijk en seksualiteit.

“We wensen niemand de steun en kracht van God te onthouden.”
- de Nederlandse bisschoppen

De woordkeuze van het document maakt volgens de bisschoppen duidelijk “dat het niet om een inzegening of bevestiging van een irreguliere relatie gaat”. Ook zijn ze ervan overtuigd dat “verwarring wordt vermeden met een huwelijk dat volgens de katholieke Kerk alleen tussen een man en vrouw gesloten kan worden”.

Andere route

In sommige andere landen – vooral in Afrika – hebben de plaatselijke bisschoppen aangegeven hun priesters niet toe te staan om zo’n zegen uit te delen. Het Nederlandse episcopaat kiest dus een andere route. “Het is mogelijk een gebed uit te spreken over afzonderlijke gelovigen die in een irreguliere verhouding leven.”

“We wensen niemand de steun en kracht van God te onthouden”, schrijven de bisschoppen. “Op deze wijze kan het gebed de kracht geven om tot God te naderen en te leven in overeenstemming met zijn bedoelingen met de schepping van man en vrouw en van het huwelijk.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.