<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Opmerkelijk

Veelpleger in beeld als dief van verdwenen borstkruis van Benedictus XVI

Selinde van Dijk-Kroesbergen 10 oktober 2023
image
Het borstkruis van paus Benedictus XVI werd dit voorjaar uit een kerk in Traunstein gestolen. De verdachte is onlangs aangehouden, het kruis is nog altijd zoek. Foto: CNS - Paul Haring

De Duitse politie heeft een 53-jarige man aangehouden die ervan wordt verdacht het borstkruis van wijlen paus Benedictus XVI te hebben gestolen uit een kerk in de stad Traunstein. Het kruis is nog altijd zoek.

De emeritus-paus, die op oudejaarsavond 2022 is overleden, schonk het borstkruis aan de Sint-Oswaldkerk van zijn voormalige thuisparochie kort na zijn emeritaat in 2013. Daar hing het in een vitrine aan de muur. Op 19 juni van dit jaar zou de verdachte het kruis gestolen hebben, meldt persbureau CNA.

Seriedief

De verdachte is in Tsjechië aangehouden. Volgens de Beierse staatsrecherche gaat het om een veelpleger met een geschiedenis van delicten in verschillende Europese landen. Zijn criminele carrière in Duitsland gaat terug tot 1990, aldus de politie.

Achtergebleven sporen op de plaats van delict leidden tot zijn identificatie via een internationaal gegevensbestand. Er volgde een internationaal arrestatiebevel, dat de verdachte ertoe deed besluiten zichzelf aan te geven bij de politie in zijn woonplaats in Tsjechië.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De man zit nu in hechtenis in de Beierse stad Traunstein, zo’n 55 kilometer van Marktl am Inn, de geboorteplaats van Benedictus.

Beloning

Duitse media melden dat het Openbaar Ministerie, gezien de substantiële eerdere veroordelingen van de verdachte, de rechter waarschijnlijk om een gevangenisstraf van meerdere jaren zal verzoeken. Als de man het borstkruis teruggeeft, zouden de autoriteiten echter een aanzienlijke strafvermindering overwegen.

Inmiddels heeft de Beierse staatsrecherche een beloning van duizend euro uitgeloofd voor informatie die tot de vondst van het borstkruis leidt.

Onschatbare waarde

Kardinalen en bisschoppen dragen traditioneel een borstkruis. Ze dragen het met een ketting of koord rond hun nek.

De waarde van het borstkruis van Benedictus is niet bekend. Voor de gemeenschap in Traunstein is het van onschatbare waarde, omdat het vooral een emotionele betekenis heeft.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.