<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Orde van Malta accepteert ontslag grootmeester

KN Redactie 31 januari 2017
image
Paus Franciscus en Matthew Festing tijdens een bezoek dat het bestuur van de Orde van Malta in juni 2016 aan Franciscus bracht. (Foto: AP)

De Soevereine Raad van de Orde van Malta heeft het ontslag van grootmeester Matthew Festing geaccepteerd.

In een vergadering op 28 januari stemde het hoogste bestuursorgaan van de Orde in met het ontslag dat Festing eerder indiende nadat paus Franciscus hem daarom had gevraagd. Het volgde op een conflict tussen de Maltezers en de Heilige Stoel dat begon met het wegsturen door de Orde van grootkanselier Albrecht von Boeselager.

Naar verwachting snel verkiezing grootmeester

De Raad accepteerde ook het besluit dat alle recente daden en beslissingen van de vertrekkende grootmeester nietig zijn. Dat betekent dat Von Boeselager zijn positie als grootkanselier heeft teruggekregen.

Het bestuur van de Orde wordt tijdelijk waargenomen door Ludwig Hoffmann von Rumerstein. Naar verwachting kiezen de Maltezers snel een nieuwe grootmeester.

Pauselijk delegaat voor Orde van Malta

In een verklaring dankte de Raad Festing voor zijn “grote toewijding” als grootmeester. Ook verwees de Raad naar een brief van de paus van 27 januari waarin Franciscus “de speciale band tussen de Soevereine Orde van Malta en de Apostolische Stoel herbevestigde”.

De Heilige Stoel is van plan een pauselijk delegaat aan te stellen die moet werken aan “de geestelijke vernieuwing van de Orde”. De Maltezers benadrukken in hun verklaring dat ze “volledig” met de delegaat zullen meewerken.

Ook schrijven ze de paus en kardinaal-staatssecretaris Pietro Parolin “zeer dankbaar” te zijn vanwege “hun interesse in en zorg voor de Orde”. (CC/NCR)

KN-Romecorrespondente Marta Petrosillo gaat in de komende editie van Katholiek Nieuwsblad uitgebreid in op de zaak. Haar bijdrage is vanaf donderdagmiddag te lezen via KN Digitaal.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.