<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus aanvaardt ontslag van beschuldigde nuntius

Catholic News Service 19 december 2019
image
De Franse president Emmanuel Macron met de Italiaanse aartsbisschop Luigi Ventura in 2018. Foto: CNS Photo - Yoan Valat, pool via Reuters

Paus Franciscus heeft het ontslag aanvaard van aartsbisschop Luigi Ventura, de nuntius in Frankrijk. Hij staat onder verdenking van seksueel wangedrag in Frankrijk en Canada.

Het Vaticaan kondigde op 17 december zijn terugtreden aan, zonder vermelding van een reden. De nuntiatuur in Parijs schreef in een verklaring dat paus Franciscus Ventura’s ontslag heeft aanvaard “vanwege ouderdom”. Mgr. Ventura werd op 9 december 75, de leeftijd waarop bisschoppen hun ontslag aan de paus moeten aanbieden.

Beschuldigd van ‘seksuele agressie’

Een Franse gerechtelijke ambtenaar bevestigde in februari dat het Parijse OM een onderzoek naar de aartsbisschop had geopend vanwege een beschuldiging van “seksuele agressie”.

De Franse krant Le Monde meldde dat hij verdacht wordt een jonge mannelijke bediende van het Parijse stadhuis onzedelijk te hebben betast. Dat zou zijn gebeurd tijdens de nieuwjaarstoespraak van de Parijse burgemeester Hidalgo, die zij jaarlijks houdt voor onder anderen diplomaten.

Ventura zelf ontkende de aantijging en verklaarde mee te zullen werken aan een onderzoek.

Klachten in Canada en Frankrijk

Een paar weken na het bericht van de Franse rechtbank bevestigde de nuntiatuur in het Canadese Ottawa dat er een klacht was ontvangen over seksueel wangedrag door aartsbisschop Ventura. Hij was van 2001 tot 2009 pauselijk nuntius in Canada.

Vatican News schreef op 17 december dat er in Frankrijk vier aanklachten zijn gedaan tegen Ventura, waarvan drie wegens “vermeend seksueel misbruik”.

Diplomatieke onschendbaarheid opgeheven

Een Frans vooronderzoek werd afgelopen juni afgerond, waarna het Vaticaan in juli aankondigde de diplomatieke onschendbaarheid van Ventura op te heffen.

Vatican News omschreef dat toentertijd als “een buitengewoon gebaar dat de wil van de nuntius laat zien, die vanaf het begin van de zaak, volledig en uit eigen beweging heeft meegewerkt met de Franse juridische autoriteiten die belast zijn met de zaak”.

Naar Rome vertrokken

Franse media, waaronder het katholieke I.Media en La Croix, meldden al in september dat de aartsbisschop zich had teruggetrokken in Rome, waar hij in een appartement woonde dat eigendom is van het Vaticaan.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.