fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus: bid op Allerzielen voor je overleden dierbaren

Catholic News Service 2 november 2022
image
Twee Kroatische religieuzen op Allerheiligen op een kerkhof in Zagreb. Foto: CNS - Antonio Bronic, Reuters

De heiligen waren geen “stijve” perfecte conformisten, ze waren “rebels en revolutionair”. Dat zei paus Franciscus gisteren, op het feest van Allerheiligen. Hij riep op om ook vandaag, op Allerzielen, naar de Mis te gaan en voor overleden dierbaren te bidden.

De menigte mannen en vrouwen die op het feest geëerd worden, leefden volgens de acht zaligsprekingen, wat hun niet van deze wereld maakte, aldus de paus.

Paus Franciscus raadde de duizenden mensen op het Sint-Pietersplein ook aan om op Allerzielen niet alleen de graven van hun overleden dierbaren te bezoeken, maar ook naar de Mis te gaan en voor hen te bidden.

Zalig de vredestichters

De paus schonk veel aandacht aan de zaligspreking “Zalig de vredestichters”.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Iedereen zegt dat ze vrede willen, zei de paus, maar vaak bedoelen ze dat ze ”met rust gelaten willen worden, geen problemen willen hebben, alleen rust”.

Maar als iemand de zaligsprekingen in het Evangelie leest, zal hij zien dat Jezus niet zegt “zalig degenen die in vrede zijn”, maar “zalig wie vrede stichten, de bouwlieden, de vredestichters”, aldus de paus.

Vrede is nooit gewelddadig

“Inderdaad, vrede moet gesticht worden en zoals elke andere constructie vraagt het om moeite, samenwerken en geduld”, en om  daden van rechtvaardigheid en barmhartigheid.

Velen proberen anderen ervan te overtuigden dat alleen macht en kracht vrede kunnen garanderen. De leer van Jezus en het voorbeeld van de heiligen tonen ons echter dat “vrede niet bereikt wordt door veroveren of iemand te verslaan, ze is nooit gewelddadig, ze is nooit bewapend”.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Om vrede te zaaien, vroeg de paus aan de mensen om eerst naar zichzelf kijken en zich af te vragen of zij in de gemeenschappen “waar we leven, studeren en werken, spanningen brengen, woorden die pijn doen, roddels die giftig zijn en controverses die ons verdelen? Of maken we een pad open voor vrede: vergeven we hun die ons beledigd hebben, zorgen we voor mensen die gemarginaliseerd zijn en herstellen we een onrechtvaardigheid door mensen te hlepen die het minder hebben? Dat is vrede opbouwen.”

Bahrein en Oekraïne

Aan het einde van zijn toespraak vroeg de paus om gebed voor zijn bezoek aan Bahrein van 3 tot 6 november. Hij hoopt dat zijn ontmoetingen met lokale christenen en islamitische leiders “in de naam van God de zaak van broederschap en vrede” zullen bevorderen “waar onze tijden zo wanhopig en dringend nood aan hebben”.

Ook vroeg hij de mensen “het gemartelde Oekraïne” niet te vergeten. “Laten we bidden voor vrede, we bidden dat er vrede in Oekraïene mag zijn.”