<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus biedt excuses aan voor verliezen geduld met vrouw op Sint-Pietersplein

KN Redactie 2 januari 2020
image
Paus Franciscus tijdens zijn angelustoespraak op 1 januari Foto: CNS Photo - Paul Haring

Paus Franciscus heeft zijn excuses aangeboden voor het verliezen van zijn geduld met een vrouw die op Oudjaarsavond op het Sint-Pietersplein zijn pols vastgreep.

“Vaak verliezen we ons geduld; ik ook. Ik bied mijn excuses aan voor het slechte voorbeeld van gisteren”, zei de paus bij het angelusgebed op Nieuwjaarsdag.

Toen Franciscus op 31 december de menigte bij de kerststal op het plein begroette, trok een vrouw aan zijn pols. Zichtbaar aangedaan gaf de paus haar een tik op haar hand en liep boos weg.

Enkele foto’s van het incident (klik op de pijltjes voor meer beeld – Foto’s: CNS Photo – Vatican Media):

Na zijn excuses sprak Franciscus over hoe mediteren over de kerststal kan helpen om met de ogen van het geloof de visie van “de vernieuwde wereld” te zien, “bevrijd van de heerschappij van het kwaad en onder de koninklijke heerschappij van Christus geplaatst, het Kind dat in de kribbe ligt”.

De verlossing die Christus brengt omvat het “geduld van de liefde”, aldus Franciscus. “De liefde maakt ons geduldig.”

‘De zegen van de nederige Moeder van God’

“Beste broeders en zusters, laten we van de voetstukken van onze trots afkomen – we hebben allemaal de verleiding van trots – en de zegen vragen van de Heilige Moeder van God, de nederige Moeder van God.”

Wereldgebedsdag voor de Vrede

Eerder die dag vierde Franciscus in de Sint-Pieter het hoogfeest van de Heilige Maagd Maria, Moeder van God. 1 januari is daarnaast ook de Wereldgebedsdag voor de Vrede.

In zijn preek zei de paus dat de Kerk haar eenheid in de Heilige Maagd vindt. Hij vroeg haar in gebed om eenheid onder katholieken te brengen.

‘De duivel probeert te verdelen’

“De vijand van onze menselijke natuur, de duivel, probeert daarentegen te verdelen, verschillen, ideologieën, partijdig denken en partijen te benadrukken.”

“Roep vandaag als haar zonen en dochters de Moeder van God aan, die ons bijeenbrengt als een volk van gelovigen. Oh Moeder, laat hoop in ons geboren worden en breng ons eenheid.”

“Als wij een betere wereld willen, dan moeten wij de waardigheid van iedere vrouw ter harte nemen”
- Paus Franciscus

Franciscus zei verder dat de wereld geen vrede zal kennen als er geen einde komt aan het geweld tegen vrouwen, de uitbuiting van hun lichamen en het ontkennen van hun waardigheid.

De waardigheid van de vrouw ter harte nemen

“Als wij een betere wereld willen die een huis van vrede is in plaats van een erf van oorlog, dan moeten wij de waardigheid van iedere vrouw ter harte nemen.”

Jezus, de vredevorst, werd uit een vrouw geboren, vervolgde Franciscus. “De vrouw is gever en bemiddelaar van vrede en moet volledig worden betrokken in besluitvormingsprocessen, want wanneer vrouwen hun gaven kunnen delen, zal de wereld meer verenigd en meer in vrede zijn.”

Geboren uit een vrouw

Katholieken eren op 1 januari Maria, de “vrouw die Gods menselijkheid weefde. Als wij de menselijkheid in het plot van onze dagen willen weven, dan moeten we vanuit de vrouw beginnen”.

Ieder mensenleven wordt uit een vrouw geboren, en de wedergeboorte die in Christus beloofd is, wordt ook uit een vrouw geboren, aldus Franciscus.

“Vrouwen zijn de bron van het leven, maar toch worden zij voortdurend beledigd, geslagen, gemolesteerd, en gedwongen tot prostitutie en tot het beëindigen van het leven dat zij in hun schoot dragen.”

Geweld tegen een vrouw ‘is een schending van God’

“Ieder geweld dat een vrouw wordt aangedaan, is een schending van God, die uit een vrouw werd geboren. De redding van de mensheid werd door het lichaam van een vrouw bereikt; hoe wij omgaan met het lichaam van een vrouw, is een indicatie van het niveau van onze menselijkheid.”

Het gaat om meer dan geweld, aldus Franciscus: “Het lichaam van de vrouw wordt geofferd op de wereldse altaars van advertenties, winst, pornografie, uitgebuit als een gebruiksvoorwerp.”

Migrantenvrouwen

Ook sprak de paus over migrantenvrouwen, “moeders die zware reizen riskeren, wanhopig zoekend naar een betere toekomst”, maar na aankomst tot “overtollige aantallen” door “mensen die een maag vol dingen en een hart leeg aan liefde hebben”.

De revolutie van de tederheid

De pasgeboren Jezus, zei Franciscus, ontving zijn eerste liefkozingen van Maria, en wisselde met haar zijn eerste glimlachjes uit. “Met haar startte Hij de revolutie van de tederheid. De Kerk, het Kind Jezus bekijkend, is geroepen die voort te zetten.”

Bronnen: Catholic News Agency, Catholic News Service

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.