De vreugde van de Heer kan levens veranderen, zei paus Franciscus tijdens zijn preek zondag op Sacramentsdag.
“Dat is de kracht van de Eucharistie, die ons verandert in boodschappers van God, boodschappers van vreugde, niet van negativiteit”, zei hij tijdens de Mis in de Sint-Pieter. De Mis werd afgesloten met een moment van stille aanbidding en de zegen van het Allerheiligste.
Om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen, waren slechts vijftig mensen aanwezig bij de Mis. Ook de traditionele Sacramentsprocessie na de Mis vond dit jaar niet plaats.
In zijn preek zei paus Franciscus: “De Heer, die zichzelf voor ons offert in de eenvoud van het brood, nodigt ons ook uit om ons leven niet te verspillen door allerlei illusies na te jagen waarvan we denken dat we er niet zonder kunnen, maar die ons van binnen leeg doen voelen.”
Net zoals de Eucharistie onze honger naar materiële dingen stilt, wakkert die in ons ook het verlangen aan om anderen te dienen, voegde hij toe. “Die tilt ons op uit onze comfortabele en luie levensstijl en herinnert ons eraan dat wij niet alleen monden zijn die gevoed moeten worden, maar ook zijn handen om anderen te helpen voeden.”
“Het is vooral urgent dat we nu zorgen voor degenen die hongeren naar voedsel en waardigheid; degenen zonder werk en degenen die moeite hebben om door te gaan”, zei de paus. “Dat moeten we op een concrete wijze doen, zo concreet als het brood dat Jezus ons geeft”.
Paus Franciscus sprak ook over het belang van gedenktekens om geworteld te blijven in het geloof, verenigd als een gemeenschap en deel van een “levende geschiedenis”.
God helpt ons door een “een gedenkteken”, ofwel “Hij liet ons brood na dat waarlijk aanwezig, levend en waar is, met alle smaak van zijn liefde”. Zodat elke keer als mensen Hem ontvangen, ze kunnen zeggen: “Hij is de Heer; hij herinnert zich mij!”
De Eucharistie, zei hij, geneest ook de vele manieren waarop onze herinneringen averij hebben opgelopen. “De Eucharistie heelt allereerst ons verweesde geheugen”, veroorzaakt door een verleden dat verduisterd wordt door een tekort aan affectie en “bittere teleurstellingen die veroorzaakt zijn door mensen die liefde hadden moeten geven”.
Dit verleden kan niet veranderd worden, maar God kan deze wonden helen, “door aan ons geheugen een grotere liefde toe te voegen, zijn eigen liefde”, die altijd troostend en trouw is.
Door de Eucharistie heelt Jezus ook ons “negatieve geheugen”, waarin alle dingen worden bewaard die fout zijn gegaan.
“Elke keer als we Hem ontvangen, herinnert Hij ons eraan dat we kostbaar zijn, dat we gasten zijn die Hij aan zijn tafel heeft uitgenodigd”, zei de paus.
“De Heer weet dat we niet gekenmerkt worden door het kwaad en de zonden; dat zijn ziektes, infecties. En Hij komt die genezen met de Eucharistie, die de antilichamen bevat voor ons negatieve geheugen”, voegde hij toe.
Tot slot zei de paus dat de Eucharistie een gesloten geheugen geneest, gevuld met wonden die mensen angstig, argwanend, cynisch en onverschillig maken.
Alleen liefde kan angst in de wortel genezen “en ons bevrijden van de ik-gerichtheid die ons gevangen houdt”, zei hij. Jezus beandert mensen “met de ontwapenende eenheid van de gastheer”, als brood dat gebroken is “om het bolster van ons egoïsme open te breken”.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.