fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus deels weer aan het werk tijdens ziekenhuisopname; vervanging voor de Goede Week geregeld

Selinde van Dijk-Kroesbergen 31 maart 2023
image
Paus Franciscus spreekt hier een dag voor zijn onverwachte ziekenhuisopname tijdens zijn algemene audiëntie op het Sint-Pietersplein in het Vaticaan op 29 maart 2023. Foto: CNS - Vatican Media

De gezondheidstoestand van paus Franciscus lijkt stabiel te zijn. Hij zal naar verwachting nog enkele dagen in het ziekenhuis verblijven, maar hervatte gisteren alweer een deel van zijn werkzaamheden.

Op zijn Twitteraccount liet paus Franciscus gisteravond weten “geraakt te zijn” door de vele reacties die hij ontving. De paus is dankbaar voor alle “nabijheid en gebeden”.

Komende dagen

Woensdag moest de paus onverwacht naar het Gemelli-ziekenhuis in Rome. Daar werd geconstateerd dat een luchtwegeninfectie de ademhalingsmoeilijkheden bij de paus veroorzaakte. Sindsdien ligt de paus op de pauselijke afdeling van het ziekenhuis.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De toediening van antibiotica “hebben geleid tot een duidelijke verbetering van zijn gezondheidstoestand”, schreef woordvoerder Mateo Bruni gistermiddag in een verklaring. Hoelang hij er nog moet blijven, is onbekend. Volgens de artsen “zou de Heilige Vader op basis van een voorspelbaar verloop in de komende dagen kunnen worden ontslagen”.

Vervanging

Volgens verschillende media zou de paus nog een dag of vijf in het ziekenhuis moeten verblijven. Wat dit exact voor de Goede Week betekent, is ook nog niet bekend. Vervangers om de vieringen te celebreren zijn nagenoeg allemaal al geregeld. Kerknet meldt dat op Palmzondag (2 april) kardinaal Leonardo Sandri, de emeritus prefect van het Dicasterie voor de Oosterse Kerken en vicedecaan van het College van Kardinalen, zal voorgaan in de Eucharistie op het Sint-Pietersplein.

Krant en werk

Donderdag bracht paus Franciscus de middag door met het lezen van de krant en wat werk. In de ochtend had hij gebeden in een privékapel en de Eucharistie ontvangen.

https://www.kn.nl/donaties/