fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus Franciscus roept Armenië en Turkije op tot verzoening

KN Redactie 26 juni 2016
image
Paus Franciscus met het hoofd van de Armeens Apostolische Kerk, Karekin II in de Armeense hoofdstad Jerevan. (Foto: AP)

[MET VIDEO] Paus Franciscus roept Armenië en Turkije op het “pad van verzoening” te nemen, en “de bedrieglijke kracht van de wraak” te mijden.

Die oproep deed de paus zaterdag, op de tweede dag van zijn bezoek aan Armenië, tijdens een oecumenische gebedswake voor de vrede op het Plein van de Republiek in de Armeense hoofdstad Jerevan.

Armeense genocide

Tussen Armenië en Turkije heerst een van de oudste politieke conflicten ter wereld.
Turkije ontkent dat in 1915 in het Ottomaanse Rijk de Armeense genocide heeft plaatsgevonden.

De Armeense genocide door de Ottomanen kostte aan ruim anderhalf miljoen Armeniërs het leven.

De ontkenning van deze genocide door Turkije wakkert onder meer lijden, verbittering en vijandschap aan bij de Armeniërs.

‘Zinloze slachting’

De paus benadrukte in zijn toespraak dat het een plicht is de herinnering aan deze “immense en zinloze slachting” levend te houden, maar dat deze herinnering getransformeerd moet worden door de liefde en door de drijvende kracht van het geloof om zaden van vrede te zaaien voor de toekomst.

‘Doordrenkt met liefde’

“Herinnering, doordrenkt met liefde, wordt capabel nieuwe en onverwachte paden uit te zetten, waar ontwerpen van haat projecten van verzoening worden, waar hoop ontstaat voor een betere toekomst voor iedereen”, zei paus Franciscus verwijzend naar een van de zaligsprekingen van Jezus uit het Evangelie van Matteüs (Mt. 5,9).

‘Cultuur van ontmoeting en verzoening’

In aanwezigheid van het hoofd van de Armeens Apostolische Kerk, Karekin II, en de president van Armenië, Serzh Sargsyan, zei de paus dat zelfs de diepste pijn “een zaad van vrede voor de toekomst” kan zijn.

In het bijzonder riep de paus de Armeense jongeren op tot het nemen van het “pad van verzoening”.

“Beste jongeren, de toekomst behoort aan jullie. Koester de grote wijsheid van uw oudsten en streef ernaar vredestichters te zijn, die niet tevreden zijn met de bestaande toestand, maar die actief betrokken zijn bij de bouw van een cultuur van ontmoeting en verzoening. Moge God jullie toekomst zegenen en geven dat de bevolking van Armenië en Turkije weer het pad van verzoening nemen en dat er ook vrede mag ontspringen in Nagorno-Karabach”, aldus paus Franciscus.

Duitsland

Het hoofd van de Armeens Apostolische Kerk, Karekin II, zei tijdens de oecumenische gebedswake dat de erkenning van de Armeense genocide door Duitsland, dat tijdens de Eerste Wereldoorlog een bondgenoot was van het Ottomaanse Rijk, een belangrijke stap op weg is naar vrede en verzoening in de regio.

De oecumenische gebedswake in Jerevan werd volgens schattingen van het Vaticaan door circa vijftigduizend mensen bijgewoond.

Bekijk hieronder de oecumenische gebedswake op het Plein van de Republiek in Jerevan.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.