fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Paus ontmoet Biden eind deze maand

Carol Zimmermann - Catholic News Service 15 oktober 2021
image
President Joe Biden en paus Franciscus Foto: CNS Photo - Jonathan Ernst, Reuters/Paul Haring

President Joe Biden en first lady Jill Biden zullen een audiëntie hebben met paus Franciscus op 29 oktober, de dag voordat de top van de G20-leiders in Rome begint. Dat maakte het Witte Huis bekend.

“Ze zullen het hebben over samenwerken aan zaken die zijn gebaseerd op respect voor de fundamentele menselijke waardigheid, waaronder het beëindigen van de Covid-19-pandemie, het aanpakken van de klimaatcrisis en zorg voor de armen”, aldus een woordvoerder van de Amerikaanse president.

Eerder ontmoet

Biden en paus Franciscus ontmoetten elkaar eerder in 2016, toen Biden vicepresident was, nadat ze beiden hadden gesproken op een conferentie over stamcelonderzoek bij volwassenen in het Vaticaan.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

In de afgelopen weken is er gespeculeerd dat de twee leiders elkaar waarschijnlijk zouden ontmoeten, aangezien Biden in Rome zou zijn.

Eerste presidentiële bezoek

In een recent interview met persbureau CNS zei aartsbisschop Christophe Pierre, apostolisch nuntius voor de Verenigde Staten, dat hij de Heilige Stoel hielp bij de voorbereiding van Bidens eerste presidentiële bezoek aan het Vaticaan, ergens tijdens de top in Rome eind oktober.

“Het zou hoogst ongewoon zijn als hij de paus niet zou ontmoeten als hij in Rome is, vooral omdat Biden de eerste katholieke president van de VS in 58 jaar is”, zei de nuntius.

Ontmoeting met Pelosi

Op 9 oktober had de paus in het Vaticaan een privé-ontmoeting met Nancy Pelosi, voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, die in Rome was om te spreken op een internationale bijeenkomst ter voorbereiding van de VN-klimaattop.

Pelosi, die katholiek is, zei in een verklaring dat het “een geestelijke, persoonlijke en officiële eer” was om een audiëntie bij de paus te hebben.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Omdat Pelosi voorstander is van gelegaliseerde abortus, vroeg haar bisschop, aartsbisschop Salvatore Cordileone van San Francisco, “alle katholieken en anderen van goede wil” om mee te doen aan een gebeds- en vastenactie voor Pelosi’s “bekering”.

Klimaatactie

In haar toespraak tot collega-wetgevers uit de hele wereld die op 8 oktober in Rome bijeen waren, zei Pelosi dat regeringen moedige actie moeten ondernemen in hun eigen land en wanneer ze in november bijeenkomen voor COP26 in Glasgow, Schotland.

De paus, die de volgende dag de pre-COP26-top toesprak, sprak over de “belangrijke, en zelfs cruciale” rol van regeringen in het vertragen van de klimaatverandering en het herstellen van een gezond milieu.

Paus gaat niet naar Glasgow

Na de top van de G20-leiders in Rome, die eindigt op 31 oktober, reist Biden naar Glasgow om deel te nemen aan de top van wereldleiders op 1 en 2 november, die het begin vormt van de bijeenkomst over klimaatverandering.

Paus Franciscus, die oorspronkelijk van plan was de COP26-top bij te wonen, zal niet aanwezig zijn. De delegatie van de Heilige Stoel zal worden geleid door kardinaal Pietro Parolin, staatssecretaris van het Vaticaan.