Carmelo Barbagallo volgt René Brülhart op, wiens contract vermoedelijk vanwege de financiële schandalen in het Vaticaan niet werd verlengd.
Barbagallo, voormalig president van de Italiaanse bank, gaat de Autoriteit Financiële Informatie (AIF) leiden. Dat maakte het Vaticaan woensdag bekend.
“Ik voel me vereerd dat ik deze aanstelling heb gekregen”, zei Barbagallo in een persverklaring. Hij voegde eraan toe zich bewust te zijn “van het gewicht van deze morele en professionele verantwoordelijkheid van deze taak”. Hij bedankt de paus voor het vertrouwen.
Barbagallo zei ervan overtuigd te zijn dat de AIF een “eigen bijdrage kan leveren in de rol als toezichthouder, zodat de fundamentele waarden van rechtvaardigheid en transparantie van alle financiële bewegingen van de Heilige Stoel gewaarborgd en erkend blijven”.
Barbagallo’s aanstelling volgt op vertrek van de Zwitserse advocaat René Brülhart bij de financieel toezichthouder van het Vaticaan. Diens vijfjarige contract bij de AIF liep op 19 november af.
In haar analyse voor KN, schrijft Rome-correspondente Marta Petrosillo deze week dat zijn contract vermoedelijk niet werd verlengd vanwege de financiële schandalen die de laatste tijd aan het licht kwamen.
Zo deden er de laatste maanden geruchten de ronde over Brülharts betrokkenheid bij een financieel schandaal in Maleisië.
Maar vooral was er de inval in het Vaticaanse staatsecretariaat en bij de AIF, vanwege de aankoop door het Vaticaan van onroerend goed in Londen. Daarbij zou geld zijn gebruikt dat onder meer bedoeld was voor goede doelen van de paus. Na die inval werden vijf medewerkers van de AIF op non-actief gesteld. Het onderzoek is nog altijd gaande.
Paus Franciscus ging op de terugvlucht vanuit Japan in op het aan het licht komen van de financiële schandalen. Hij zei dat dit aantoont dat de door Benedictus XVI ingezette hervormingen werken. Juist omdat de melding over financieel wanbeleid vanuit de auditor van het Vaticaan zelf kwam.
“Dit is de eerste keer dat het deksel opgelicht wordt door iemand van binnenuit en niet van buitenaf”, zei Franciscus. “Daar ben ik blij om, want het toont aan dat het Vaticaan de middelen heeft” om verdachte activiteiten te rapporteren en te onderzoeken.
Franciscus verdedigde ook de beslissing om geld uit donaties te investeren in onroerend goed. Het is goed om geld op verschillende manieren te investeren, zei hij, “want als een ervan misloopt, gaat niet het hele bedrag verloren”.
En ja, voegde hij toe, “je kunt een gebouw kopen, verhuren en dan weer verkopen” maar alleen als het een goede investering betreft en je er zeker van kunt zijn dat de mensen die ervan profiteren degenen zijn die voor wie de donaties bedoeld waren.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.