<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Pausreis

Congolese jongeren hebben ‘de toekomst in hun handen’, zegt de paus

Cindy Wooden - CNS 3 februari 2023
image
Paus Franciscus bij zijn aankomst in het Martelarenstadion van Kinshasa. Daar had hij gisteren een ontmoeting met Congolese jongeren en catechisten. Foto: CNS - Paul Haring

Het zijn de handen van Congolese jongeren die het land een toekomst kunnen en moeten geven, heeft paus Franciscus gezegd tijdens een ontmoeting met jonge Congolezen in Kinshasa. Maar liefst 65.000 jongeren kwamen op een ontmoeting met de paus af.

De paus ontmoette gisteren 65.000 uitbundige jongeren in het Martelarenstadion van Kinshasa, een voetbalstadion ter ere van vier politici die daar in 1966 werden opgehangen door dictator Mobutu Sese Seko.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Het land worstelt nog steeds om stabiliteit en vrede te vinden. De Democratische Republiek Congo beschikt over een enorme voorraad natuurlijke hulpbronnen, maar de bodem wordt veelal leeg getrokken door buitenlandse partijen, terwijl de Congolese bevolking met lege handen achterblijft.

Geopende handen

Paus Franciscus vroeg de mensen in de menigte hun handen te openen en naar hun handpalmen te kijken. “God heeft het geschenk van het leven en de toekomst van dit land in jullie handen gelegd”, zei hij.

image
Maar liefst 65.000 jonge mensen waren op de ontmoeting met de paus afgekomen. Foto: CNS - Paul Haring

“Vraag jezelf af: waar zijn mijn handen voor?” vroeg hij aan de aanwezigen. “Om op te bouwen of om af te breken, om te geven of om te grijpen, om lief te hebben of om te haten? Merk op hoe je je hand kunt dichtknijpen, om er een vuist van te maken. Of je kunt hem openen, om hem aan God en anderen aan te bieden.”

“Jongeren, jullie die dromen van een andere toekomst, uit jullie handen kan de toekomst geboren worden”, vervolgde hij. “Uit jullie handen kan eindelijk de vrede ontstaan die zo ontbreekt in deze wereld.”

Oorlog en geweld

Dat jongeren de toekomst in handen hebben, is zeker voor Congo geen loze boodschap, waar volgens een schatting van UNICEF 67 procent van de bevolking jonger dan 25 is. Ter vergelijking: in Nederland is 28 procent van de bevolking jonger dan 25.

David Bode Nguamba, die was uitgekozen om namens de jongeren tot de paus te spreken, vertelde hem dat hun leven wordt bemoeilijkt door oorlog en geweld. Onderwijs wordt verstoord, veel jongeren kunnen moeilijk aan werk komen en er is zelfs sprake van gedwongen inlijving bij gewapende milities en haat tussen etnische groepen.

image
Tijdens de bijeenkomst werd er ook een dansoptreden gegeven voor de paus. Foto: CNS - Paul Haring

“Het bruidsschatsysteem dreigt soms over te gaan in het kopen en verkopen van vrouwen ten behoeve van de familie”, legde hij uit. “Jonge vrouwen worden achtergesteld, hoewel zij vaak degenen zijn die het gewicht van hun familie dragen.”

‘Vergeving geven en ontvangen’

Paus Franciscus doorspekte zijn toespraak met een aantal adviezen, zoals: “Als je ontmoedigd bent, pak dan de Bijbel en kijk naar Jezus; hij zal je kracht geven”. Ook gaf hij aansporingen waar zijn 65.000 toehoorders uitbundig op reageerden. Een waar gebrul volgde op zijn verzoek om “mij na te zeggen: Stop de verspreiding van corruptie!”

“Beste vrienden, om een nieuwe toekomst te creëren moeten we vergeving geven en ontvangen”, zei de paus ook. “Dat is wat christenen doen: ze houden niet alleen van degenen die van hen houden, maar ze kiezen ervoor om de spiraal van wraak te stoppen met vergeving.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De keuze om je handen te openen in dienst van God en de naaste is zo oud als de mensheid, zei de paus tegen de menigte. “Laat allemaal het verlammende pessimisme achter je”, vroeg hij. “De Democratische Republiek Congo verwacht uit jullie handen een andere toekomst.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.