fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Pausreis

In het Hongarije van Orbán pleit de paus voor openheid en naastenliefde

Inés San Martín - Crux 12 september 2021
image
Paus Franciscus ontmoet de Hongaarse premier Viktor Orbán op 12 september in Boedapest. Foto: CNS photo - Vatican Media

Het koesteren van de eigen christelijke wortels hoeft een openheid naar nieuwkomers niet uit te sluiten. Dat zei paus Franciscus vandaag tijdens een Mis in Boedapest, waarbij zijn grote tegenpool Viktor Orbán op de eerste rij zat.

“Religieus sentiment is de levensader van deze natie, zo gehecht aan haar wortels”, zei paus Franciscus tijdens zijn zeven uur durende bezoek aan Hongarije ter afsluiting van het Internationale Eucharistische Congres in Boedapest.

‘Gegrond én open’

“Toch nodigt het kruis, dat in de grond is geplant, ons niet alleen uit om goed geworteld te zijn, het heft ook zijn armen op en strekt zijn armen naar iedereen uit”, zei de paus. “Het kruis spoort ons aan om onze wortels stevig te houden, maar zonder in de verdediging te schieten; om te putten uit de bronnen en ons open te stellen voor de dorst van de mannen en vrouwen van onze tijd.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Mijn wens is dat je zo bent: gegrond en open, geworteld en zorgzaam”, zei de paus tijdens zijn laatste toespraak in Boedapest, duidelijk verwijzend naar het anti-immigrantensentiment dat is aangewakkerd door de rechts-populistische premier van Hongarije, Viktor Orbán.

40 minuten durende ontmoeting

De twee hadden zondag een ontmoeting van 40 minuten, samen met president János Áder, in het Museum voor Schone Kunsten. Volgens de persdienst van het Vaticaan spraken de drie over de rol van de Kerk in Hongarije, de inzet voor de bescherming van het milieu en de bescherming en bevordering van het gezin.

image
De Vaticaanse en Hongaarse delegatie ontmoeten elkaar in het Museum voor Schone Kunsten. Foto: CNS photo - Vatican Media

Orbán, een calvinist, zat op de eerste rij bij zowel de Mis als de toespraak van paus Franciscus. Op zijn officiële Facebook-pagina deelde hij dat hij de paus had gevraagd om “christelijk Hongarije niet te laten vergaan”.

‘Dreiging van antisemitisme’

Franciscus bracht slechts een krappe zeven uur door in Boedapest. Dat het bezoek zo kort duurde, zo benadrukten zowel het Vaticaan als Hongarije, was omdat het een puur religieus doel diende: de paus was uitgenodigd om het ​​Internationaal Eucharistisch Congres af te sluiten.

image
Paus Franciscus ontmoet een vertegenwoordiger van de Joodse gemeenschap in Hongarije. Foto: CNS photo - Paul Haring

Het bezoek van de paus aan Hongarije begon met een bijeenkomst achter gesloten deuren met de plaatselijke bisschoppen, waarvan de inhoud privé wordt gehouden. Later op de ochtend ontmoette de paus vertegenwoordigers van de oecumenische Raad van Kerken en vertegenwoordigers van de  Hongaarse Joodse gemeenschap, waar hij onder meer waarschuwde voor de “dreiging van antisemitisme dat nog steeds op de loer ligt in Europa en elders”.

‘God als gebroken brood’

Daarna ging hij naar het naburige Heldenplein, waar hij voor meer dan 100.000 mensen de Mis opdroeg en het Angelusgebed leidde. Daarmee sloot de paus het 52e Internationale Eucharistische Congres afsloot dat de vorige zondag was geopend.

image
De Mis op het Heldenplein. Foto: CNS photo - Paul Haring

Zoals te verwachten was, richtte hij zich in zijn homilie op de Eucharistie. De Eucharistie, zei Franciscus, toont “God als gebroken brood, als liefde gekruisigd en geschonken”. Er kunnen rituele elementen aan worden toegevoegd, zei hij, maar Christus is er altijd “in de eenvoud van het brood dat klaar is om gebroken, uitgedeeld en gegeten te worden”.

Niet modieus

Franciscus betoogde dat veel mensen die Jezus volgen liever een god willen die met macht regeert en vijanden het zwijgen oplegt, omdat vandaag, net als in zijn tijd, “het kruis niet modieus of aantrekkelijk is”.

“Het verschil is niet tussen wie religieus is of niet, maar uiteindelijk tussen de ware God en de god van het ‘zelf’”
- Paus Franciscus

“Ook wij kunnen de Heer ‘opzij’ zetten, hem in een hoek van ons hart duwen en onszelf blijven zien als religieus en respectabel, onze eigen weg gaan zonder ons te laten beïnvloeden door Jezus’ manier van denken”, zei hij.

Valse god

“Er is de kant van God en de kant van de wereld. Het verschil is niet tussen wie religieus is of niet, maar uiteindelijk tussen de ware God en de god van het ‘zelf’. Hoe anders is de God die stilletjes aan het kruis regeert dan de valse god van wie we willen dat hij met macht regeert en onze vijanden het zwijgen oplegt!”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Franciscus moedigde de aanwezigen aan om tijd te vinden voor eucharistische aanbidding en zei dat Jezus “onze zelfgenoegzaamheid kan genezen, ons hart kan openen voor zelfgave, ons kan bevrijden van onze starheid en ons egoïsme, ons kan bevrijden van de verlammende slavernij van het verdedigen van ons imago, en ons kan inspireren om hem te volgen waar Hij ons ook heen zou leiden.”

Begroeting in het Hongaars

Hoewel de Mis op het Heldenplein in Boedapest werd gehouden, volgden de meeste mensen de viering op grote schermen op de Andrassy-boulevard. Er was een koor van zo’n 800 mensen van alle leeftijden, van kinderen tot grootouders. Voor de Mis nam Franciscus meer dan 20 minuten de tijd om de gelovigen te begroeten vanuit de pausmobiel.

image
Foto: CNS photo - Paul Haring

De Argentijnse paus sprak de mensen daarbij meermaals aan in het Hongaars, een taal die hij leerde toen hij een jonge priester was in Buenos Aires en geregeld een klooster bezocht van zusters die in 1956 uit Hongarije waren gevlucht.

Vol programma

Dit is de eerste reis van paus Franciscus sinds zijn darmoperatie afgelopen juli. Hoewel hij zei dat hij het deze keer wat rustiger aan ging doen, heeft hij nog steeds een vol programma. In de komende drie dagen bezoekt hij vier steden in Slowakije en houdt hij negen toespraken. Op 15 september zal hij in de middag terugkeren naar Rome.

image
Foto: CNS photo - Paul Haring

Tijdens de 115 minuten durende vlucht van Rome naar Boedapest was de paus zichtbaar in goede gezondheid en in een goed humeur. Hij begroette elk van de 74 journalisten die met hem meereisden en maakte grapjes met een aantal van hen. Hij nam daar zo uitgebreid de tijd voor, dat hij met spoed naar voren moest worden gebracht zodat het Alitalia-vliegtuig kon landen in Boedapest.

https://www.kn.nl/donaties/