<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Pausreis

Paus: ‘Landen behandelen migratie als een hete aardappel’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 25 september 2023
image
Paus Franciscus sprak in het vliegtuig met verslaggevers over zijn bezoek aan Marseille en nam ook tijd voor andere vragen. Foto: CNS - Lola Gomez

Migrantenlevens liggen in de handen van wrede mensenhandelaars. Overheden mogen migranten daarom niet als in een spelletje pingpong” terugsturen, zei paus Franciscus zaterdag op zijn terugvlucht vanuit Marseille tegen verslaggevers.

Migranten moeten worden ontvangen, begeleid en geïntegreerd, zei hij volgens persbureau CNS. Als het gastland niet in staat is hen op te nemen, “begeleid ze dan” bij hun hun terugkeer naar het land van herkomst, zodat ze niet weer in de handen van “ellendelingen”, bendes en mensenhandelaars terechtkomen, legde paus Franciscus uit.

Tweedaags bezoek

De paus beantwoordde slechts een paar vragen tijdens de korte vlucht terug naar Rome vanuit Marseille. Hij deed de Zuid-Franse stad twee dagen aan om onder andere de slotsessie bij te wonen van de derde editie van de Mediterrane Bijeenkomsten.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ongeveer zestig religieuze leiders en evenveel jongeren uit de hele regio bespraken er de huidige uitdagingen in het Middellandse Zeegebied, die verband houden met klimaatverandering, migratie en gewelddadige conflicten.

‘Niet met het leven spelen’

Paus Franciscus en Macron hadden een privé-audiëntie na de slotsessie van zaterdag. Journalisten vroegen de paus of ze hadden gesproken over het Franse wetsvoorstel rondom levensbeëindiging. Hierin worden hulp bij zelfdoding en euthanasie in Frankrijk gelegaliseerd. De stemming over het wetsvoorstel zal deze week plaatsvinden.

De paus antwoordde dat hij het tijdens deze reis niet ter sprake had gebracht. Echter, toen hij Macron in 2022 in het Vaticaan ontmoette, was hij heel duidelijk geweest over zijn standpunt: “Je speelt niet met het leven, niet aan het begin en niet aan het einde ervan.”

Hete aardappel

Op de vraag of de paus zich gefaald voelde na al die jaren van dringende oproepen om de levens van alle vluchtelingen te beschermen, antwoordde de paus dat hij geloofde dat er nu een groter besef is van de ernst van hun benarde situatie dan eerder. Dit groeiende bewustzijn verloopt alleen langzaam.

image
Journalisten luisteren naar paus Franciscus in het vliegtuig vanuit Marseille naar Rome. Foto: CNS - Lola Gomez

Landen behandelen het probleem als “een hete aardappel waarvan ze niet weten hoe ze ermee om moeten gaan”. Het eindigt als een pingpongspel, zei de paus, waarbij migranten heen en weer worden gestuurd tussen de handen van meedogenloze mensenhandelaars en de Europese landen die hen aan de grens afwijzen.

Vrije keuze

Vaak komen migranten in slechtere situaties terecht dan voorheen, zei hij. Terugsturen is geen optie zonder te zien of te begrijpen wat er met ze zal gebeuren. “We moeten voorzichtig zijn en iets doen.” Het helpen van deze mensen in nood “is goed voor ons”, zei hij. “Het maakt ons menselijker en goddelijker.”

Gisteren riep de paus in zijn jaarlijkse boodschap voor de Werelddag van Migranten en Vluchtelingen alle gelovigen op om samen armoede, angst, wanhoop en andere oorzaken van migratie te bestrijden. “Er moet een einde komen aan vervolgingen, oorlogen en verarming”, schreef hij.

https://www.kn.nl/donaties/

Paus Franciscus benadrukte hierbij dat “elk mens de vrijheid moet hebben om te kunnen emigreren of in zijn land te blijven”.

“Om van migratie een echt vrije keuze te maken, moeten we ernaar streven om voor iedereen een eerlijk deel van het algemeen welzijn, respect voor fundamentele rechten en toegang tot integrale menselijke ontwikkeling te verzekeren”, aldus de paus.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.