<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Pausreis

Paus pleit in Bahrein voor godsdienstvrijheid en tegen de doodstraf

Selinde van Dijk-Kroesbergen 4 november 2022
image
Paus Franciscus sprak na aankomst in Bahrein de koning, politieke en culturele leiders toe. Hij benadrukte er het belang van het in praktijk brengen van godsdienstvrijheid en mensenrechten. Foto: CNS - Vatican Media

Godsdienstvrijheid, tolerantie en mensenrechten zijn vrijheden die alleen “volledig ervaren” kunnen worden als ze continu in praktijk worden gebracht, zei paus Franciscus op zijn eerste en tweede dag in Bahrein.

Kort na zijn aankomst op 3 november in het koninkrijk in de Perzische Golf ging de paus naar de binnenplaats van het Sakhir-paleis van de koninklijke familie in Awali. Hij sprak er met koning Hamad bin Isa Al Khalifa, politieke en culturele leiders en diplomaten die in Bahrein dienen.

‘Volledige’ vrijheden

In zijn toespraak prees paus Franciscus de vele initiatieven die het Koninkrijk Bahrein neemt om mensen samen te brengen rond de thema’s respect, tolerantie en godsdienstvrijheid.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De grondwet van het land verbiedt discriminatie “op basis van geslacht, afkomst, taal, religie of geloofsovertuiging”, en het handhaaft de vrijheid van geweten en eredienst, zei hij.

image
Paus Franciscus werd bij aankomst in het paleis begroet door koning Hamad bin Isa Al Khalifa en kroonprins Salman bin Hammad Al Khalifa. Foto: CNS - Yara Nardi, Reuters

En toch moeten deze principes en beloften voortdurend in de praktijk worden gebracht, zodat deze vrijheden “volledig” zijn en de mensenrechten worden beschermd, zei de paus. De belangrijkste hiervan is het recht op leven voor iedereen, “inclusief voor degenen die worden gestraft en van wie het leven niet mag worden genomen.”

Schijnprocessen en marteling

Volgens het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Bahrain Institute for Rights and Democracy (BIRD), is echter de mensenrechtensituatie in het land “drastisch verslechterd”. De mensenrechtenorganisatie meldt in een rapport uit 2021 dat er schijnprocessen plaatsvinden. Ook worden gevangenen gemarteld.

“Ik ben hier als een pelgrim van de vrede”
- Paus Franciscus in Bahrein

Het rapport meldt dat het aantal doodstraffen in Barhrein sinds de protesten van de Arabische Lente in 2011 met 600 procent is toegenomen, ondanks de beloften van de regering om de mensenrechten te hervormen.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Sinds 2011 zijn meer dan 50 mensen ter dood veroordeeld; bijna allemaal werden ze veroordeeld voor terrorisme. Nog eens 26 mannen zitten momenteel in de dodencel. Sommigen van hen beweren dat hun veroordeling gebaseerd is op valse bekentenissen na marteling. De helft van hen is verbonden met de politieke oppositie.

Ontmenselijkend werk

In zijn toespraak zette de paus ook de schijnwerpers op de noodzaak om werknemers te beschermen tegen werkloosheid en “ontmenselijkend” werk, een andere zorg van mensenrechtenorganisaties. Human Rights Watch heeft de misstanden gesignaleerd die inherent zijn aan het werkvisumsysteem van het land. Dit geeft werkgevers buitensporige macht over hun buitenlandse werknemers.

Paus Franciscus riep ook op tot een einde aan “de monsterlijke en zinloze realiteit van oorlog”, die vernietiging zaait, hoop verplettert en het slechtste in mensen naar boven haalt: egoïsme, geweld en oneerlijkheid, die op hun beurt “de dood van de waarheid met zich meebrengen”.

image
Buiten het paleis stonden jongeren met vlaggen te wachten om een glimp van de paus te kunnen opvangen. Foto: CNS - Yara Nardi, Reuters

Hij herhaalde drie keer de oproep om een einde te maken aan “het wapengekletter” in de “vergeten oorlog” in het nabijgelegen Jemen.

Grote indruk

De koning reageerde in een officiële toespraak dat hij er zeker van was dat het bezoek “een grote morele en geestelijke indruk zou achterlaten op de zielen van degenen die in de Golfregio en in de Arabische wereld de paus liefhebben.”

https://www.kn.nl/donaties/

Hij prees de impact van de paus en zijn “tastbare geloof, dat we delen, in de rol van dialoog en communicatie” tussen gelovige mensen, “verenigd door de monotheïstische boodschap en het verspreiden van het woord van waarheid en de wil om te hervormen.”

Foto's: CNS - Hamad l Mohammed, Reuters en Yara Nardi, Reuters. Klik op de pijltjes om door te scrollen.

Tweede dag

In zijn slottoespraak op 4 november bij de tweedaagse interreligieuze conferentie waarvoor hij was uitgenodigd, zei de paus dat de wereld voor een keuze staat: ze kan doorgaan met het aanwakkeren van conflicten en simplistische verdeeldheid, “despotische, imperialistische, nationalistische en populistische visies” opleggen en haar oren sluiten voor de gewone mensen en de armen. Ofwel mensen kunnen zich inspannen om elkaar te begrijpen en samen te werken voor het welzijn van iedereen.

God wil dat zijn kinderen “één familie zijn: geen eilanden, maar één grote archipel”, zoals Bahrein, met 33 eilanden aan de rand van de Perzische Golf, aldus de paus. De wereld kan “alleen vooruit door samen te roeien; als we alleen varen, raken we op drift”.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.