<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Politiek

Christelijke Europarlementariërs willen onderzoek naar godsdienstvrijheid in India

Selinde van Dijk-Kroesbergen 19 juli 2021
image
Mannen bidden in een katholieke kerk in de Indiase staat Kerala. Uit onderzoek blijkt dat christenen en moslims hun geloof niet vrij kunnen belijden in India. Europarlementariërs vragen de Europese Commissie hier onderzoek naar te doen. Foto: CNS Photo - Mgr. John E. Kozar, via CNEWA

Enkele Europese christelijke politici, waaronder uit de Nederlandse SGP en de ChristenUnie, vragen de Europese Commissie om onderzoek te doen naar de schending van godsdienstvrijheid in India. Aanleiding hiervoor is het recente onderzoeksrapport van hulporganisatie Open Doors.

In het rapport dat werd uitgevoerd door London School of Economics staat dat het geweld tegen christenen in India snel toeneemt. Duizenden Indiase christenen hebben dagelijks te maken met gewelddadige intimidatie, uitsluiting, brandstichting en zelfs doodslag door hindoe-extremisten.

Eerder dit jaar kwam de katholieke hulporganisatie Kerk in Nood al met het rapport Vrijheid van Godsdienst Wereldwijd dat eenzelfde tendens liet zien.

Onderzoeksmissie

Maandag 19 juli heeft Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP) schriftelijke vragen gestuurd aan de Europese Commissie met het verzoek tot een onderzoeksmissie naar India. De brief is mede ondertekend door Europarlementsleden Peter van Dalen (ChristenUnie), Carlo Fidanza (Fratelli d’Italia) en Cristian Terhes (PSD Roemenië).

In het kader van fact finding willen de Europarlementariërs onder meer een internationaal onderzoek naar mensenrechtenschendingen in India. Ook vragen ze om monitoring van berichten op de sociale media die vaak aanleiding zijn voor geweld en discriminatie. Ze stellen dat het onderzoek onder toezicht van de VN zou kunnen worden uitgevoerd.

‘Internationale gemeenschap mag niet wegkijken’

“Helaas heeft India nog amper geloofsvrijheid”, zegt Ruissen in een persbericht op 19 juli. “Mensenrechten moeten een voorwaarde zijn voor elk Europees hulp- of handelsverdrag met India. We vragen ook EU-steun voor eventuele onderzoeksmissies naar het geweld tegen minderheden in India.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

In een interview met het online magazine CIP zegt SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij: “Verschrikkelijk dat medechristenen zo zwaar lijden omwille van hun geloof. Ze hebben in de eerste plaats ons gebed nodig, maar ook onze steun. Nederland en de internationale gemeenschap mogen niet wegkijken. … Nederland moet op het hoogste diplomatieke niveau het gesprek hierover aangaan met de Indiase autoriteiten.”

CU-fractievoorzitter Gert-Jan Segers voegt in datzelfde artikel toe: “Nederland zou zich hier niet alleen tegen moeten uitspreken, maar moet ook alles doen wat binnen haar macht ligt om daar een keer in te brengen. In de contacten met India, de EU en de Verenigde Naties moet de regering zich inspannen voor de vervolging van daders en het instellen van een internationale onderzoekscommissie die de mensenrechtenschendingen in India verder onderzoekt … Nu kwetsbare groepen in feite vogelvrij verklaard zijn, moeten we schouder aan schouder staan om op te komen voor vrijheid, veiligheid en rechtvaardigheid in India.”

Reactie

Enkele weken geleden vroegen Kees van der Staaij en Gert-Jan Seegers aan minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) om een internationaal onderzoek. De voorlichter van Ruissen, Kees Bos, liet weten dat hij van Kaag nog geen reactie had gezien.

Een reactie op dit missieverzoek verwacht hij vanwege zomerreces ook niet voor september te ontvangen.

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.