<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Politiek

EU-bisschoppen presenteren ‘jongerentoolkit’ voor Europese verkiezingen

Luuk van den Einden 20 maart 2024
image
De Europese bisschoppen hebben een katholieke 'toolkit' gepresenteerd voor jongeren in aanloop naar de Europese verkiezingen. Foto: Unsplash - Element 5 Digital

De Europese bisschoppen hebben een ‘toolkit’ ontwikkeld waarmee jongeren zich op basis van de katholieke sociale leer kunnen voorbereiden op de aanstaande Europese verkiezingen. Daarmee onderstrepen ze “de sleutelrol van jongeren voor de toekomst van Europa”.

Tussen 6 en 9 juni vinden de Europese verkiezingen plaats, waarbij alle meerderjarige inwoners van de 27 EU-lidstaten kunnen stemmen voor het Europees Parlement. Die verkiezingen – en het Europees Parlement in het algemeen – zijn voor veel jongeren echter een ver-van-hun-bedshow: wat het Parlement precies doet en waarom ervoor stemmen belangrijk is, is voor maar weinig jonge mensen bekend.

Digitaal boekje

Om dat duidelijk te maken heeft COMECE, de commissie van alle bisschoppenconferenties binnen de Europese Unie, een zogenaamde toolkit ontwikkeld voor jongeren. De toolkit is een digitaal boekje, verkrijgbaar in dertien talen, waaronder ook het Nederlands.

In hoeverre er ook Nederlanders hebben bijgedragen aan de vertaling, is niet duidelijk, maar de behoorlijke hoeveelheid taalfouten doet wel vermoeden dat het vertaalwerk aan AI is uitbesteed.

Volgens COMECE is het initiatief bedoeld om “jonge mensen aan te moedigen om te gaan stemmen”. De toolkit onderstreept “het belang van actief bijdragen aan de samenleving en de sleutelrol van jongeren voor de toekomst van Europa”.

Katholieke sociale leer

“Wij hopen dat deze tool nuttig zal zijn voor jongeren en dat het hen zal motiveren om actief deel te nemen aan het politiek proces, na te denken over hoe belangrijk hun stem is en om anderen mee te nemen naar de verkiezingen in juni”, legt het COMECE-jongerenplatform, dat de toolkit gemaakt heeft, in de inleiding van het boekje uit.

Het boekje bevat uitleg over thema’s als burgerschap en kritisch denken, met daarbij vragen die jongeren zichzelf kunnen stellen. Ook wordt elk thema ingeleid door een fragment uit een tekst van een paus over de sociale leer van de Kerk. Op basis van die sociale leer brengt de toolkit jongeren bij hoe de Kerk denkt over onderwerpen als politiek en algemeen welzijn.

‘Concreet bijdragen’

“We hopen dat deze tool nuttig zal zijn voor jongeren”, legt Manuel Barrios Prieto, secretaris-generaal van COMECE uit. “We hopen dat die hen zal motiveren om een actieve bijdrage te leveren aan de politiek, met de aankomende Europese verkiezingen als vertrekpunt.”

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Barrios Prieto hoopt ook dat het project jongeren helpt om in te zien dat Europa ook een deel van hun wereld is. “We moedigen hen aan om zich bewust te zijn van het belang van hun stem, want dat is een concrete manier om bij te dragen aan het Europese project – dat bij hun toekomst hoort.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.