<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Als de priester ontdekt dat hij nooit gedoopt is

Peter Doorakkers 25 augustus 2020
image
Matthew Hood werd op 17 augustus alsnog geldig priester gewijd. Foto: CNS Photo - Michael Stechschulte, Detroit Catholic

Om priester te worden, moet je gedoopt zijn. Dat is logisch, maar wat als je pas ná je priesterwijding ontdekt dat je nooit geldig gedoopt was?

Het klinkt bizar, maar verschillende Amerikaanse katholieke media melden dat dit is wat Matthew Hood overkwam. Het had verstrekkende gevolgen, en niet alleen voor hemzelf.

Ongeldige doopsels

De in 1990 geboren Hood werd als baby gedoopt en in 2017 priester gewijd voor het aartsbisdom Detroit – of althans, dat dacht hij, tot hij deze maand las over een recente notitie van de Vaticaanse Congregatie voor de Geloofsleer.

Die benadrukte daarin dat bepaalde veranderingen aan de doopformule het sacrament ongeldig maken. Specifiek ging het om doopsels waarbij de priester of diaken zegt “Wij dopen u…” in plaats van “Ik doop u in de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest.”

Twijfels

Het bericht herinnerde hem aan een filmpje van zijn doop, en aan de woorden die de diaken van dienst daarin spreekt: “Wij dopen u…” Hij had daar al wat langer twijfels bij, maar nu was er een definitief antwoord.

‘Verwoestend’ effect

Het had een “verwoestend” effect, zegt Hood tegen de Detroit Catholic: “Het betekende dat ik niet gedoopt was en dat ik geen van mijn andere sacramenten had ontvangen – eerste communie, vormsel of de diaken- of priesterwijding.”

“Dat ik, hoewel ik de Heer volgde, geen christen, geen priester en geen diaken was, was een vervreemdend gevoel.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Alsnog gedoopt en gewijd

Hood belde het aartsbisdom, dat meteen actie ondernam: hij werd alsnog gedoopt en gevormd en deed zijn eerste communie als katholiek. Na een retraite volgde zijn diakenwijding en, op 17 augustus, de priesterwijding.

Gevolgen voor de parochianen

De zaak heeft ook gevolgen voor de parochianen die Hood de afgelopen drie jaar diende. De Missen die hij vierde, waren ongeldig, net als de ziekenzalvingen en vormsels die hij toediende en de absoluties die hij gaf in de biecht. Hetzelfde geldt voor een deel van de huwelijken waarbij hij namens de Kerk getuige was.

De doopsels die Hood toediende, zijn ironisch genoeg overigens wel geldig: dit sacrament kan in bepaalde omstandigheden ook door niet-geestelijken worden toegediend.

Geen kwestie van legalisme

Zowel het aartsbisdom als Hood benadrukt dat dit alles geen kwestie van legalisme is. Voor een geldig sacrament is niet alleen de juiste intentie nodig, maar ook de juiste vorm en de juiste ‘materie’, “de objecten die we gebruiken”, zoals doopwater.

De kwestie moet serieus genomen worden “omdat de sacramenten zo serieus zijn”, aldus Hood. “De sacramenten komen van Christus en zijn aan de Kerk toevertrouwd. Het is belangrijk ze te vieren volgens de voorschriften van de Kerk.”

Hulp van het aartsbisdom

De betrokken gelovigen, die zich afvragen wat ze nu moeten doen, kunnen contact opnemen met het aartsbisdom, dat hen daarin verder zal begeleiden. Ook probeert het te achterhalen wie er mogelijk nog meer ongeldig gedoopt is door de diaken.

Hoe dan ook ging iedereen die Hood “in goed geweten benaderde voor de sacramenten”, niet “met lege handen weg”: God “gaf een bepaalde mate van genade”, aldus aartsbisschop Vigneron van Detroit.

Niet boos

De nu daadwerkelijk priester gewijde Hood is nog wat beduusd onder alles wat er gebeurd is, maar is op niemand boos – ook niet op de inmiddels gepensioneerde diaken die hem ongeldig doopte.

“Ik denk niet dat hij met slechte intenties handelde. Ik denk dat er misschien fouten zijn gemaakt met betrekking tot de vorming en het begrip van de sacramenten. Maar dit was een probleem dat aangepakt en afgesloten is.”

Bronnen: Catholic News Service, Catholic News Agency

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.