De anglicaanse oud-bisschop van Rochester, Michael Nazir-Ali, is katholiek geworden. Binnenkort wordt deze bekende Engelse geestelijke katholiek priester gewijd.
Dat heeft het ordinariaat van Onze-Lieve-Vrouw van Walsingham bekend gemaakt, de speciale structuur voor anglicanen die katholiek willen worden met behoud van elementen uit hun eigen traditie.
Nazir-Ali is de tweede hoge geestelijke uit de Church of England die in korte tijd zijn overstap bekend maakte. Begin vorige maand stak ook bisschop Jonathan Goodall de Tiber over.
In een reactie zegt de 72-jarige Nazir-Ali dat “het anglicaanse verlangen om de apostolische, patristieke en conciliaire leer na te leven, het beste kan worden beleefd in het Ordinariaat”.
Het ordinariaat werd tien jaar geleden door toenmalig paus Benedictus XVI opgezet om het voor groepen anglicanen gemakkelijker te maken om katholiek te worden. Deze strategie blijkt zijn vruchten af te werpen.
De voormalige bisschop van Rochester is een van de bekendste geestelijken binnen de anglicaanse staatskerk van Engeland.
Door de jaren heeft Nazir-Ali zich ontpopt als een woordvoerder van de conservatieve, evangelische vleugel binnen de ‘C of E’, en daarmee tot luis in de pels van de aartsbisschop van Canterbury, het hoofd van de Kerk.
Zelfs heeft hij zich omschreven als ‘katholiek en evangelisch’. Tegen deze achtergrond is zijn religieuze reis wel vergeleken met die van de heilige John Henry Newman.
De Britse Pakistaan Nazir-Ali is geboren in Karachi, waar zijn ouders de islam hadden verruild voor het christendom. Als kind ging hij naar een katholieke privéschool en op zijn twintigste sloot hij zich aan bij de anglicaanse Kerk van Pakistan.
Hij studeerde economie, sociologie en islamitische geschiedenis aan de universiteit van Karachi, alvorens theologische opleidingen te volgen in Cambridge, Oxford en Harvard.
Nazir-Ali keerde daarna terug naar zijn geboorteland, waar hij op zijn 35e in de Punjab de jongste bisschop werd uit de anglicaanse geschiedenis. Toen halverwege de jaren tachtig zijn leven gevaar begon te lopen, vluchtte hij naar Engeland, waar de toenmalige aartsbisschop van Canterbury Robert Runcie asiel voor hem regelde.
Nazir-Ali klom vervolgens op binnen de anglicaanse Kerk en werd in 1994 bisschop van Rochester, een van de oudste bisdommen van het Britse eiland.
In die functie haalde hij regelmatig de publiciteit door zijn uitgesproken stellingnames. Nazir-Ali, getrouwd en vader van twee kinderen, uitte bijvoorbeeld kritiek op bewust kinderloze stellen en keerde zich tegen het homohuwelijk.
Ook raadde hij christenen aan om binnen de multiculturele samenleving beter op te komen voor hun geloof en waarschuwde hij regelmatig over de opkomst van de radicale islam.
Op een partijbijeenkomst van de eurosceptische UK Independence Party zei hij vier jaar geleden dat de jaren zestig hebben gezorgd “voor een plotselinge teloorgang van de christelijke leer in de Britse maatschappij”.
Nazir-Ali’s conservatisme stond haaks op de progressieve koers van de huidige aartsbisschop van Canterbury Justin Welby en diens voorgangers. Zijn verlangen om zelf aartsbisschop te worden, zou altijd onvervuld blijven.
Vorig jaar toonde Nazir-Ali zijn grote onvrede over het besluit van Welby om de kerkdeuren geheel te sluiten tijdens de lockdown. Zelf anglicaanse priesters mochten hun kerken niet betreden.
Nazir-Ali zag het als een aanval op de oude vrijheden van de Kerk, die gaandeweg de eeuwen zijn veroverd. “Deze vrijheden”, zo schreef hij in een open brief, “bevatten de vrijheid om te geloven, de vrijheid van expressie en de vrijheid van verering.”
Door de jaren heeft Nazir-Ali, een bewonderaar van paus Benedictus, verschillende boeken geschreven, met name over de relatie tussen het christendom en andere geloven. Zijn jongste boek, uit 2016, ging over William Wilberforce, de drijvende kracht achter de afschaffing van de slavernij.
Cricket, hockey, tafeltennis, poëzie en detectives lezen zijn Nazir-Ali’s hobby’s.
Zijn vertrek uit de anglicaanse gemeenschap riep uiteenlopende reacties op.
De christelijke opinieleider Calvin Robinson zei het vertrek van deze intellectueel te betreuren. “De Church of England heeft de christelijke leer verwaarloosd”, tweette hij, “en preekt liever over klimaatverandering dan over de heiligheid van het leven. We hebben mensen als Nazir-Ali meer dan ooit nodig.”
De katholieke publicist Tim Stanley was daartegen verheugd: “Dit is een groot moment voor de Kerk.”
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.