<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Russisch-orthodoxe oorlogssteun veroordeeld op vredesbijeenkomst in Berlijn: ‘Religie mag geweld nooit rechtvaardigen’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 12 september 2023
image
In Berlijn vindt momenteel de internationale interreligieuze bijeenkomst 'Durf Vrede Aan' plaats. De Gemeenschap van Sant'Egidio organiseert voor de 37ste keer deze ontmoeting. Foto: Persgemeenschap van Sant'Egidio

“Religieuze gemeenschappen kunnen bij vredesinspanningen een onmisbare dienst leveren”, zei de Duitse president Frank-Walter Steinmeier zondag in Berlijn. Daar vindt momenteel de internationale interreligieuze bijeenkomst ‘Durf Vrede Aan’ van de Gemeenschap van Sant’Egidio plaats.

Het doel van deze bijeenkomst, die voor de zevenendertigste keer plaatsvindt, is om vredesinspanningen een nieuw impuls te geven. Daarom zijn er niet alleen leiders van alle grote wereldreligies bijeen, ook politici en mensen vanuit maatschappelijke- of hulporganisaties zijn aanwezig.

De interreligieuze bijeenkomst wordt gehouden tussen 10 en 13 september. Het jaarlijkse evenement wordt elke keer in een andere stad gehouden.

Demonen van vredeloosheid en geweld

Bij de opening van het evenement bekritiseerde de Duitse president Frank-Walter Steinmeier de steun van de Russisch-orthodoxe Kerk voor de oorlog tegen Oekraïne: “Religie mag nooit een rechtvaardiging zijn voor haat en geweld”, zo zei hij volgens persbureau KNA.

Sterker nog, religies zouden een vredestichtende rol op zich moeten nemen, vindt de president. Als “verzoenende kracht” zouden religieuze gemeenschappen een onmisbare dienst aan de mensheid kunnen leveren.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Ook bisschop Georg Bätzing, de voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie, had kritiek op de steun voor de oorlog. Hij noemde het “onaanvaardbaar” dat een christelijke geloofsgemeenschap een oorlog tegen een buurland rechtvaardigt.

Zoals alle religies op verschillende momenten in de geschiedenis deden, geeft nu de Russisch-orthodoxe Kerk toe aan de demonen van vredeloosheid en geweld, vindt Bätzing. “Zelfkritiek is daarom onmisbaar voor religies.”

Aanvallen

Kritiek was er ook op de aanvallen van heilige symbolen. Grootimam Ahmed al-Tayyeb van de Al-Azharmoskee in Caïro – voor veel soennitische moslims is hij de hoogste autoriteit – noemde de recente koranverbrandingen in westerse landen en het geweld tegen christenen in Pakistan misdaden. Hij zei dat de wereld “meer dan ooit afhankelijk is van de stemmen van religies”.

Hulde

Umaro Sissoco Embalo, president van de Afrikaanse staat Guinee-Bissau, deed ook een beroep op de religieuze vertegenwoordigers. Hij drong er bij hen op aan om landen te ondersteunen in hun inspanningen om een betere wereld op te bouwen.

https://www.kn.nl/donaties/

Verder bracht hij evenals Steinmeier hulde aan Sant’Egidio’s wereldwijde inzet om gewapende conflicten te beëindigen. Hij haalde hierbij het vredesakkoord dat in 1992 in Mozambique werd bereikt als voorbeeld aan.

Afsluiting

Vandaag zullen nog kardinaal Matteo Zuppi en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz aan het woord komen. Bij de Brandenburger Tor zal een boodschap van paus Franciscus worden voorgelezen en wordt het evenement afgesloten.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.