<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Schema rondreis relieken Bernadette door België bekend

Sanne Gerrits 5 maart 2020
image
In 2011 werden relieken van Bernadette en een beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes in processie naar het Sint-Pietersplein gebracht voor de Werelddag van de Zieken. Foto: CNS Photo - Paul Haring

Het schema van de rondreis van de relieken van de heilige Bernadette Soubirous door België is bekend.

De schrijn met relieken van de heilige aan wie Maria in Lourdes verscheen, maakt dit jaar een tournee door de Lage Landen. In de eerste twee maanden doet zij alle Belgische bisdommen aan.

Alle Belgische bisdommen

Zij begint haar reis door België op woensdag 11 maart in Poperinge in het bisdom Brugge. 10 mei is haar laatste dag in Tongeren, waarna de relieken naar Nederland vertrekken. Het Nederlandse schema is nog niet geheel bekend, maar duidelijk is dat ook alle Nederlandse bisdommen aan bod zullen komen.

De precieze data van de Belgische tournee:

11 t/m 14 maart: Poperinge

15 t/m 22 maart: Dadizele

23 maart t/m 2 april: Sint-Albanuskathedraal, Namen, en heiligdom O.-L.-V. van Beauraing

3 t/m 8 april: basiliek O.-L.-V. van Goede Bijstand, Doornik

15 t/m 19 april: Sint-Pauluskathedraal, Luik, en heiligdom O.-L.-V. van Banneux

20 t/m 24 april: grot van O.-L.-V. van Lourdes, Jette (Brussel)

24 april t/m 3 mei: basiliek van Oostakker-Lourdes, Oostakker

4 t/m 7 mei: O.-L.-Vrouwekathedraal, Antwerpen

8 t/m 10 mei: Tongeren

De precieze tijden van vieringen op deze plekken worden zo spoedig mogelijk bekend gemaakt.

Uitgeleende relieken

Sinds enkele jaren leent het heiligdom van Lourdes de relieken uit aan bisdommen. Zo was de schrijn volgens bedevaartorganisatie Huis voor de Pelgrim de afgelopen jaren in Italië, Duitsland en Spanje. In 2020 blijft het niet bij bezoeken aan België en Nederland. Eind volgend jaar zal de schrijn Ierland aandoen, en aansluiten verschillende Aziatische landen.

De relieken van de heilige komen naar onze streken op initiatief van de federatie van bedevaartorganisaties uit de Benelux.

De Mariaverschijningen in Lourdes

In 1858 verscheen Maria achttien keer aan de jonge Bernadette Soubirous. Zij maakte zich daar bekend als de Onbevlekte Ontvangenis – verwijzend naar het dogma dat paus Pius IX in 1854 had afgekondigd. De lokale bisschop erkende de verschijningen in 1862 als authentiek.

Bernadette Soubirous trad in 1866 in bij de Zusters van Naastenliefde in Nevers. Ze overleed daar in 1879 en werd in 1925 zalig, en in 1933 heilig verklaard.

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.