fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Schönborn nuanceert uitspraak over ‘islamitische verovering’

KN Redactie 16 september 2016
image
Schönborn: 'verkeerd geïnterpreteerd' (Foto: aartsbisdom Wenen)

Kardinaal Christoph Schönborn weerspreekt dat hij in een preek heeft gewaarschuwd voor een verlangen van moslims om Europa te veroveren.

In zijn preek ter herdenking van het ontzet van Wenen in 1683, vorige week zondag, sprak de aartsbisschop van de Oostenrijkse hoofdstad van een mogelijke “islamitische verovering van Europa”. Destijds werd ternauwenood de opmars van het Ottomaanse leger gestuit door de Poolse koning Jan Sobieski (1629-1696).

‘Dit Europa is ten einde’

Letterlijk zei Schönborn: “Vandaag, 333 jaar geleden, werd Wenen gered. Gaat het nu tot een derde poging komen tot een islamitische verovering van Europa? Vele moslims denken en wensen dat en zeggen: Dit Europa is ten einde.”

Identiteit ‘verkwanseld’

In een verklaring laat hij weten dat de christelijke identiteit van Europa in gevaar is “doordat wij Europeanen die verkwanseld hebben” Moslims staan nu klaar om het vacuum op te vullen.

‘Onjuist geïnterpreteerd’

Volgens de kardinaal is zijn preek op de sociale media “onjuist geïnterpreteerd” “als een aanval tegen de moslims en zelfs als gericht tegen de vluchtelingen”. Maar hij had zijn uitspraak juist bedoeld als een uitdaging aan het adres van de Euopese christenen om hun culturele identiteit te herontdekken.

Zelf verantwoordelijk

“Het is duidelijk dat vele islamisten onze zwakheid willen uitbuiten”, aldus Schonborn. “Maar daar zijn zij niet verantwoordelijk voor. Dat zijn wij.”